Υπέρ αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το ΠΑΣΟΚ

KKE: Ανάγκη αναπροσανατολισμού του σκοπού του σχολείου
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 19:26
UPD:19:40
A- A A+

«Το σύστημα πρόσβασης των Πανελληνίων εξετάσεων έχει από καιρό εξαντλήσει τα όριά του. Πρέπει να αλλάξει ριζικά. Οι αυξομειώσεις μαθημάτων και οι μικροπαρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Παιδείας, στο ίδιο πάντα συγκεντρωτικό και αναχρονιστικό μοτίβο δεν αρκούν. Αντίθετα, επιτείνουν την παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Συντηρούν την πολιτική υποκρισία της ανύπαρκτης δωρεάν παιδείας που κοστίζει πανάκριβα σε όλες τις ελληνικές οικογένειες», δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την δημοσιοποίηση των βαθμολογιών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κα Δαμανάκη επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής, «όπου:

- Το Λύκειο θα αποτελεί αυτόνομη και ανεξάρτητη εκπαιδευτική βαθμίδα μέσης εκπαίδευσης, ικανή να προσφέρει στους μαθητές επαρκές υπόβαθρο μόρφωσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, είτε επιθυμούν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είτε επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

- Τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα θα έχουν συμμετοχή στην επιλογή των σπουδαστών τους, στο πλαίσιο της ουσιαστικής αυτονομίας τους».

«Είτε ανεβαίνουν, είτε κατεβαίνουν οι βάσεις, το βέβαιο είναι ότι, το μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας ακολουθεί μια σταθερά καθοδική πορεία ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιεκπαιδευτικών και βαθιά αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ... Η λύση στο πρόβλημα δεν θα έρθει με τη αλλαγή του εξεταστικού, αλλά με τον ριζικό αναπροσανατολισμό του σκοπού του σχολείου, έτσι ώστε από προγυμναστήριο πειθήνιων απασχολήσιμων να μετατραπεί σε εκκολαπτήριο δημιουργικών και ολόπλευρων καλλιεργημένων ανθρώπων», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Για απάνθρωπο και αντιπαιδαγωγικό σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνει λόγο ο ΣΥΝ και τάσσεται υπέρ της ελεύθερης εισαγωγής για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που το επιθυμούν και που πληρούν τις στοιχειώδεις γνωστικές προϋποθέσεις.

«Οσες μεταρρυθμίσεις υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, στην ουσία επέτειναν τα αδιέξοδα, αφού ήταν όλες στηριγμένες σε άτολμες και ανούσιες επεμβάσεις που δεν αμφισβητούσαν την ουσία του προβλήματος που είναι οι ίδιες οι εξετάσεις.

Ο ΣΥΝ έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον ενός συστήματος που κρατά όμηρους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, υπονομεύει το μαθησιακό ρόλο του λυκείου, μετατρέποντάς το σε εξεταστικό προθάλαμο των ΑΕΙ, και μετατρέπει τη διαδικασία εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ρώσικη ρουλέτα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή