Τη σημασία της απόφασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θεσμοθετεί, όπως είπε, έναν «κόφτη» χρέους, δηλ. ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως επισήμανε, η δέσμευση πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Εκτίμησε ακόμη ότι «θα επιδράσει σταθεροποιητικά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, ενώ τελειώνει η υπόθεση Grexit».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, για μια επιτυχία που άλλες κυβερνήσεις ποτέ δεν διεκδίκησαν, όπως σημείωσε. «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τέτοια επιτυχία, θα έκαναν μέχρι και γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Τις επόμενες μέρες το waiver, μέσα στον Ιούλιο η ποσοτική χαλάρωση»
Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις για την οικονομία είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, ενώ αναμένεται η επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, αναμένεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία και μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Δεν πήγαμε πίσω από τις "κόκκινες" γραμμές»
Πάντως πρόσθεσε ότι επιτυχία δεν αποτελεί μόνο η συμφωνία για το χρέος αλλά και το γεγονός ότι έγινε «χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές».
«Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών, κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την 1η κατοικία για την πλειονότητα των κόκκινων δανειοληπτών. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους και διασφαλίζουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε.
Επίθεση στη Ν.Δ. για το ζήτημα με τις offshore
Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή και την πρόσφατη τροπολογία για τις offshore επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Όπως είπε, «το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ. και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».
Όταν «φθάσαμε στο διά ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, συνέχισε και υποστήριξε ότι «γίναμε μάρτυρες προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από έναν συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης».
«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο πλούτος να διαμένεται με δίκαιο τρόπο - προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη»
Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς υπογράμμισε ότι κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς της κυβέρνησης είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι διά της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους» σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που «καθοδηγούν το έργο μας» και συγκεκριμένα:
- την κοινωνική προστασία
- την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας
- την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας».
Τα ν/σ του επόμενου διαστήματος
Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, μίλησε για την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, την κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και την ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», δηλαδή «την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο».
«Θεσμικές τομές»
Αφού σημείωσε πως ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές, η φύση των οποίων προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση με την κοινωνία, για το νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Έχουμε καθήκον να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε έναν λαό που έχει υποφέρει αρκετά, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.