ΟΗΕ: Καταγγελίες για κράτηση υπόπτων τρομοκρατών σε αμερικανικά πλοία-φυλακές

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 14:01
A- A A+

Καταγγελίες για κράτηση υπόπτων για τρομοκρατική δράση σε αμερικανικά πλοία-φυλακές, έφερε στο φως σήμερα ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια Μάνφερντ Νόβακ.

«Υπάρχουν πολύ, πολύ σοβαρές κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μυστικά κρατητήρια κυρίως επί πλοίων» τα οποία πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε ο αυστριακός εμπειρογνώμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βιέννη και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται παρά για φήμες, αλλά φαίνονται αρκετά θεμελιωμένες ώστε να αξίζουν τη διεξαγωγή έρευνας».

Την περασμένη Πέμπτη ο Μάνφρεντ Νόβακ και τρεις ακόμη εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσαν στη Γενεύη την έναρξη έρευνας για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ένα χρόνο μετά την κατάθεση αίτησης για επίσκεψη στην αμερικανική βάση στην Κούβα και σε άλλους τόπους κράτησης ανά τον κόσμο. «Δεχθήκαμε, έπειτα από αίτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου να περιορίσουμε κατ΄αρχάς την έρευνά μας στο Γκουαντάναμο, αλλά ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν πήραμε θετική απάντηση», δήλωσε ο Μάνφρεντ Νόβακ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, 520 άνθρωποι, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, κρατούνται σήμερα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Γκουαντάναμο, ενώ και άλλοι είναι πιθανόν να κρατούνται σε μυστικούς τόπους την ύπαρξη των οποίων δεν έχει παραδεχθεί η Ουάσινγκτον.

Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή