Ε.Ε. - Δύο πολιτικές συμφωνίες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 17:00
A- A A+

Δυο σημαντικές πολιτικές συμφωνίες επετεύχθησαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Λουξεμβούργο (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης).

H πρώτη αφορά απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, στην οποία, με την παρέμβαση της Ελλάδας, εντάχθηκαν αναφορές για την προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τη δυνατότητα χρηματοδότησης διαπεριφερειακών δικτύων με κοινοτικούς πόρους και την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, στην οποία ενσωματώθηκεελληνική πρόταση για εφαρμογή σε πρώτη φάση της ευκολότερης και λιγότερο δαπανηρής μεθόδου υπολογισμού εξοικονόμησης ενέργειας με οριζόντιες και όχι τομεακές δράσεις.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Piebalgs παρουσίασε την Πράσινη Βίβλο για την Ενεργειακή Απόδοση που στοχεύει σε δραστικότερη εξοικονόμηση ενέργειας, κατά ποσοστό 20% μέχρι το 2020.

Ακολούθησε ενημέρωση του Συμβουλίου για την πορεία του ενεργειακού διαλόγου της Ε.Ε. με τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Βαλτικής και για τη Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας Ν.Α. Ευρώπης. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαλαγκούδης επεσήμανε πως η Ελλάδα αισιοδοξεί ότι θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την πανηγυρική Διάσκεψη Κορυφής για την υπογραφή της συνθήκης το προσεχές φθινόπωρο. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τόνισε ότι το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, το ελληνοτουρκικό τμήμα του οποίου θα εγκαινιασθεί τις επόμενες ημέρες από τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύουν τη χώρα μας σε σημαντικό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης στην Ν.Α. Ευρώπη.

Εξάλλου, ο κ. Σαλαγκούδης υπενθύμισε ότι η πρόταση που υπέβαλε το 2004 ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, για έναν αυτόματο μηχανισμό μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν οι τιμές υπερβαίνουν ορισμένα όρια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παραμένει επίκαιρη και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μελλοντικά κοινοτικά σχέδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή