Εν μέσω διαξιφισμών η συζήτηση επί της τροπολογίας για τις offshore

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 12:23
UPD:14:23
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία σχετικά με τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών προσώπων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε ότι παρά τις επιφυλάξεις του θα ψηφίσει την τροπολογία.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ν.Δ. από την συζήτηση επί της τροπολογίας.

«Η αποχώρηση συμβολικά αυτό που δείχνει είναι αδιαφορία για την τύχη της εισαγόμενης ρύθμισης και για το αν θα μείνουμε με την προηγούμενη ρύθμιση, που ήταν ευνοϊκότερη για όσους είχαν χρήματα και επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δείχνει πλήρη αδιαφορία για το τι θα γίνεται από εδώ και πέρα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι θέλει να υπάρχει το παλαιότερο καθεστώς.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο υπουργός είχε αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κατά την ομιλία του είπε «τι με κοιτάς;». «Νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε στις τοποθετήσεις του να υποκρίνεται ότι μπορεί να μου μιλά με ευπρέπεια», σχολίασε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε λέγοντας ότι ο υπουργός ξεγέλασε τη Βουλή και του είπε δείχνοντάς τον με το δάχτυλο: «Πρέπει να ντρέπεται. Αυτός». «Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί καν να μου μιλά με ευπρέπεια ή έστω με νηφαλιότητα», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε παραιτήσεις. «Ή ευθύνη έχει ο υπουργός που δεν ενημέρωσε για το τι πράττει ή ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση (...) Είναι καταφανέστατο ότι η συγκάλυψη έχει και δράκο πίσω της. Υπάρχει πρόσωπο», είπε.

«Να μας πείτε εδώ ένα που καλύπτεται», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε λίστες φοροδιαφυγής και σε Panama Papers δεν περιποιεί τιμή στον πολιτικό κόσμο. Καλούμε την Ν.Δ. να επιστρέψει, γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Μία περίπτωση να έρθει στη Βουλή και δεσμευόμαστε να την συζητήσουμε δημόσια στο κοινοβούλιο», τόνισε και επεσήμανε ότι «δεν αποτελεί λύση να αποχωρεί κάποιος. Αντιθέτως η αποχώρηση σημαίνει ενοχή». Ακόμη έκανε λόγο για «ξύλινους και ψεύτικους τίτλους που κάνουν προπαγάνδα του χειρίστου είδους».

«Είστε η μεγαλύτερη κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων. Αφήστε τις τροπολογίες και καταργείστε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SIEMENS», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κάνοντας λόγο και για «δήθεν αντιπολίτευση».

«Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια που αποκρύπτουν την ουσία. Θέλετε να αποδείξετε ότι η γυναίκα του Καίσαρα θέλει να φαίνεται τίμια, όχι να είναι. Η ουσία είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης διαμορφώνει ευνοϊκό τοπίο για την δράση της κεφαλαιοκρατίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Διαβεβαιώσεις υπ. Δικαιοσύνης για μη άρση του αξιόποινου για πολιτικούς με offshore

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη με την οποία δεν θα αίρεται το αξιόποινο για όσα πολιτικά πρόσωπα έχουν εξωχώριες εταιρείες και με την οποία θα διασφαλίζεται ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις που ίσχυσαν για λίγες μέρες. «Η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι ενδιάμεσος ποινικός νόμος εφαρμόζεται αν είναι επιεικέστερη μπορεί να ξεπεραστεί. Θα το εισηγηθώ», είπε ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετική παρατήρηση που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Φτάνουμε σε τραγελαφικά πράγματα», εκτίμησε ο κ. Δανέλλης αναφέροντας ότι «πάμε να νομοθετήσουμε διάταξη που απαγορεύει στον αδελφό ενός πολιτικού να συμμετέχει σε startup επιχειρήσεις στο εξωτερικό». Πρότεινε ακόμη την επιστροφή των χρημάτων των πολιτικών προσώπων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι τελικά μόνο η ΝΔ αποχώρησε από την αντιπολίτευση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολιτικός αρχηγός στο λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν χρήματα από εταιρεία εμπόρου όπλων αθωώθηκε στα δικαστήρια, διότι υπήρχε ασάφεια, και τόνισε ότι «αυτό επιχειρεί να διορθώσει η GRECO».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή