Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία το δασικό σύμπλεγμα Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου», υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς.
Το Εθνικό Πάρκο έχει συνολική έκταση 430.000 στρεμμάτων. Καλύπτει το βόρειο τμήμα του Νομού Εβρου και εκτείνεται μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουφλίου και Τυχερού Νομού Εβρου, (δυτικά της πόλης του Σουφλίου) και των περιοχών Δαδιάς, Λυκόφης, Λευκίμμης, Προβατώνα κλπ..
Στην περιοχή εντοπίζονται 229 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πτηνών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επίσης απαντούν πολλά είδη θηλαστικών, που απειλούνται με εξαφάνιση (ζαρκάδι, αγριόχοιρος, ασβός, νυχτερίδα, αρκούδα, αγριόγατα, τσακάλι κλπ). Επιπλέον επιβεβαιώνεται η παρουσία 35 ειδών ερπετών και αμφιβίων, που κινδυνεύουν με αφανισμό.
Η περιοχή παρουσιάζει έντονη βλάστηση με πευκοδάση, δρυοδάση, αείφυλλα πλατύφυλλα δέντρα κλπ. Το 18% της έκτασης είναι καλλιεργήσιμη.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:
- Δεν επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης και του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων.
- Απαγορεύεται η κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α., ο καθορισμός ζωνών λατομείων, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κλπ.
- Μέσα στο δασικό σύμπλεγμα καθορίζονται δύο περιοχές. Η πρώτη (καθορίζεται με την ονομασία περιοχή Α): έχει συνολική έκταση 78.000 στρεμμάτων και ορίζεται απολύτως ως περιοχή προστασίας της φύσης. Χωρίζεται σε 2 ζώνες (Α1 και Α2). Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη βλάστηση σε συγκεκριμένες αποστάσεις από φωλιές πτηνών, η επέκταση υφιστάμενων οικισμών, καθώς και δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η ερασιτεχνική αλιεία και η εγκατάσταση μονάδων κτηνοτροφίας. Η ξενάγηση, η λειτουργία οικοτουριστικών υποδομών και η κίνηση οχημάτων τελούν υπό την έγκριση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος εκδίδει σχετικές άδειες.
Η υπόλοιπη έκταση του Εθνικού Πάρκου συγκροτεί τη δεύτερη περιοχή (καθορίζεται ως περιοχή Β), η οποία χωρίζεται σε 5 ζώνες (Β1,Β2,Β2α,Β2β και Β3). Σε αυτήν καθορίζονται όροι και περιορισμοί για δραστηριότητες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη διατήρησης του ώριμου ξυλώδους όγκου και καλλιέργειας νεαρών δασών, της διατήρησης δασικών συστάδων αδιατάρακτων από επεμβάσεις κλπ. Σε τρεις από τις πέντε ζώνες επιτρέπεται υπό όρους η κατασκευή τουριστικών κατοικιών, σε μικρές μονάδες των 4 δωματίων με μέγιστο ύψος 7,5 μ. και υποχρεωτική κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης. Υποχρεωτικές είναι η αγροτική-λιθόκτιστη μορφολογία και η φύτευση ενδημικών φυτών στους εξωτερικούς χώρους.