«Ιndependent»: Συμμετοχή ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 11:49
UPD:15:47
A- A A+

Θέμα συμμετοχής ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ανακινεί η βρετανική εφημερίδα «Ιndependent». Επικαλούμενη δηλώσεις για το θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, την περασμένη Παρασκευή, και με αφορμή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση του ρόλου των ελλήνων εθελοντών στη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων το 1995, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε περιπτωση που επιβεβαιωθεί ελληνική ανάμειξη, η Αθήνα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ιndependent», η ολλανδική κυβέρνηση –χώρα η οποία διατηρούσε ειρηνευτική δύναμη στη Σρεμπρένιτσα- έχει στη διάθεσή της στοιχεία και συγκεκριμένα έκθεση του 2002 που περιγράφει πως η ελληνική στρατιωτική μονάδα ύψωσε την ελληνική σημαία στην βοσνιακή πόλη μετά την κατάληψή της.

Παράλληλα η ίδια έκθεση κάνει λόγο για αποστολή όπλων από την Ελλάδα στους Σερβοβόσνιους παρά το σχετικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί.

Η σχετική έρευνα στην Ελλάδα διατάχθηκε στις αρχές του μήνα απο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο εισαγγελέας παρενέβη στο θέμα μετά απο δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, στη Βουλή.

Το θέμα επανήλθε απο τον κ. Ανδριανόπουλο, καθώς δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου βίντεο που προβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο βίντεο φαίνονται Σέρβοι παραστρατιωτικοί να εκτελούν Μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία έλαβε την εντολή να μελετήσει κάθε στοιχείο της υπόθεσης και να εντοπίσει αν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο έλληνες πολίτες σε σφαγές αμάχων.

Το πλήρες άρθρο του «Independent»: http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=650397

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή