Το ΠΑΣΟΚ για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ναρκωτικά

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 12:59
A- A A+

Για «συνήθη αποσπασματικό και ευκαιριακό τρόπο», με τον οποίο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στον Τύπο και τη Βουλή σχέδιο προεδρικού διατάγματος «για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα Ναρκωτικά», κανει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση, αντί να θέσει συνολικά τόσο το ζήτημα της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία όσο και την αξιολόγηση της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, προσεγγίζει σημειακά το ζήτημα αυτό διευκολύνοντας ή νομιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για αυτό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχουν ως εξής:

1. Το σχέδιο ΠΔ έχει τεράστια νομοτεχνικά προβλήματα. Επί της ουσίας είναι πλήρες κενών και αντιφάσεων και παρά τις όποιες προθέσεις ανοίγει επικίνδυνες οπές στο όλο σύστημα αντιμετώπισης των ναρκωτικών με μεγάλους κινδύνους για τους ουσιοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

2. Καταρχάς είναι αναγκαία η πραγματική συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών ώστε να ολοκληρωθούν σε εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο οι υποδομές που έχουν σχεδιαστεί και να αναπτυχθούν τα αναγκαία προγράμματα.

3. Πρέπει να διαφυλαχθεί ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ. Να μην «ψυχιατρικοποιηθούν» τα στεγνά προγράμματα, αλλά να ενισχυθούν και να αυξηθούν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των στελεχών των προγραμμάτων.

4. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εξουσιοδότηση του ν.2161/93 (άρθρο 6) αφορά μόνο κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς φορείς.

5. Διεθνώς τα κέντρα τόσο αποτοξίνωσης όσο και απεξάρτησης είναι σαφώς διαφοροποιημένα από τις ψυχιατρικές κλινικές. ¶ρα οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές δεν μπορούν να λειτουργούν ως θεραπευτικά κέντρα ή συμβουλευτικοί σταθμοί. Δεν μπορούν επίσης να συνυπάρχουν προγράμματα αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και υποκατάστασης.

6. Οι λίστες ένταξης στα προγράμματα πρέπει να είναι κεντρικές και κρατικά ελεγχόμενες. Όλοι οι εντασσόμενοι καλύπτονται ως προς τη δαπάνη είτε από τον ασφαλιστικό τους φορέα, είτε, αν είναι ανασφάλιστοι, προνοιακά από το δημόσιο.

7. Η λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες κατά 25%. ¶μεση λύση είναι η λειτουργία τρίτης βάρδιας στα υπάρχοντα έξι κέντρα με προσλήψεις νέου προσωπικού ή τοποθέτηση προσωπικού που απασχολείται αλλού.

8. Εκτός όμως από αυτό είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να εξαντληθεί η λίστα για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Αυτό πρέπει να γίνει υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΚΑΝΑ και των σχετικών μονάδων του ΕΣΥ. Το σχήμα μπορεί να είναι η χορήγηση υποκατάστατων από όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και από πιστοποιημένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν την ανάλογη οργάνωση και υποδομή.

9. Αυτό που πρέπει βέβαια να ενθαρρύνεται και να προωθείται είναι η ένταξη στα στεγνά προγράμματα, καθώς και στα προγράμματα χορήγησης ανταγωνιστών

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή