Αντίδραση ΥΠΕΞ για προκλητικό χάρτη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 14:17
A- A A+

Την έκπληξή του για το περιεχόμενο της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου υπάρχει παραπομπή σε άλλη ιστοσελίδα με χάρτη της περιοχής στον οποίο παρουσιάζεται η πΓΔΜ να περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη, ενώ η Βουλγαρία κι η Ελλάδα εμφανίζονται να κατέχουν εδάφη της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

«Το γεγονός ότι δια της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ διακινούνται προκλητικές θέσεις και απόψεις για δύο γειτονικά κράτη προκαλεί έκπληξη», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος, «ειδικότερα όταν συμβαίνει σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά σοβαρά το μέλλον της. Συγκεκριμένα την περαιτέρω διεύρυνσή της».

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η συγκεκριμένη αναφορά «αποτελεί σαφή παραβίαση προνοιών που προκύπτουν από την Διαδικασία Συνεργασίας και Σταθεροποίησης που έχει υπογράψει η πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρονται στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας και στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας».

Παράλληλα, «παραβιάζει και έρχεται σε σαφή αντίθεση και με την υποχρέωση και την δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προκύπτει και από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ενώ πρόκειται και «περί σαφούς και ωμής παραβίασης των προβλεπομένων από το άρθρο 7, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας περί λήψης μέτρων για την αποτροπή από συμπεριφορές που μπορεί να υποδαυλίσουν φαινόμενα βίας και μίσους μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή