Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για τουρκική ένταξη και Κανονισμούς για τους Τ/Κ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 16:03
A- A A+

Η θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει ίδια, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να ωθούν σε άλλη τοποθέτηση. Με δεδομένο ότι η ¶γκυρα θα υπογράψει το Πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Σύνδεσης με τα νέα κράτη - μέλη, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου».

«Ανεξαρτήτως ερμηνειών, ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί θεμελιώδη αναφορά και αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποτελεί κριτήριο για την διαδικασία ένταξης που ακολουθεί οποιαδήποτε υποψήφια χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Κουμουτσάκος απέφυγε να υιοθετήσει την ερμηνεία που δόθηκε από τα ΜΜΕ περί εγκατάλειψης των όποιων σχεδίων για επαναλειτουργία της Σχολής και για αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.

Αναφερόμενος εξάλλου στην τύχη των δύο Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσαν τους Τουρκοκυπρίους (Τ/Κ) (τον Χρηματοδοτικό και τον Κανονισμό Απευθείας Διεξαγωγής Εμπορίου) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι το κονδύλι του Χρηματοδοτικού Κανονισμού που προοριζόταν για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν διατεθεί άμεσα, ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αν και καταβλήθηκε από το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθεια απεμπλοκής των δύο Κανονισμών προκειμένου να απελευθερωθεί το κονδύλι, με επιστολή του ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξήγησε ότι επιθυμούσε οι Κανονισμοί να παραμείνουν συνδεδεμένοι.

«Η εμμονή στη σύνδεση αυτή, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην στέρηση της οικονομικής βοήθειας για τους Τουρκοκύπριους, είναι δηλωτική του γεγονότος ότι βασική μέριμνα ήταν όχι τόσο να βοηθηθεί η οικονομική προσπάθεια και η ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά να υπάρξει ένα πολιτικό μήνυμα ή μια πολιτική στόχευση», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή