Όλι Ρεν: Το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία είναι το αυστηρότερο

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 17:24
UPD:17:25
A- A A+

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών για την Τουρκία, είναι το αυστηρότερο που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, σημείωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή αποδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα.

«Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη θα είναι μακρύς και δύσκολος», τόνισε ο κ. Ρεν παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το μελλοντικό πλαίσιο των συνομιλιών.

Ο φινλανδός Επίτροπος υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία της ανταπόκρισης της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, αλλά και για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με τα γειτονικά κράτη. Ειδικότερα υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε., θα πρέπει η Αγκυρα αφενός να προωθήσει έξι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, αφετέρου να υπογράψει το πρωτόκολλο δια του οποίου θα επεκτείνει την Τελωνειακή της Ενωση με την Ε.Ε. στην Κύπρο και τα άλλα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ο Επίτροπος σημείωσε ότι έχουν ήδη προωθηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά την επέκταση Πρωτοκόλλου ανέφερε ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή αναμένει την υπογραφή της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε επίσης μία σειρά απο ρυθμίσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επισημαίνοντας κυρίως αυτές που αναφέρουν ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η τελική έκβασή τους θα είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Ο κ. Ρεν επανέλαβε επίσης ότι αν δεν καταστεί εφικτή η πλήρης εναρμόνιση της Τουρκίας με τα ισχύοντα στην Ενωμένη Ευρώπη, τότε θα πρέπει να επιδιωχθεί η στενότερη δυνατή προσδεσή της στο ευρωπαϊκό άρμα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην αποφασιστεί τελικά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά να αποφασιστεί, μετά τις πολύχρονες διαπραγματεύσεις, η δημιουργία μίας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.

Eπιπρόσθετα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανασταλούν και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή το 30% των κρατών-μελών, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ακόμα και αν ενταχθεί η Τουρκία, στο απώτερο μέλλον, στην ΕΕ, ο κ. Ρεν επισήμανε πως θα υπάρξουν για την περίπτωσή της μόνιμοι περιορισμοί, ακόμα και σε τομείς κλειδιά της κοινοτικής ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις με την Κύπρο, ο επίτροπος Ολι Ρεν σημείωσε ότι αναμένει την ανταπόκριση της Αγκυρας σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων ανέφερε και το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Τουρκίας στα κυπριακά αεροσκάφη, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στην προσπάθειες που θα γίνουν για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Τουρκία περί δημιουργίας καλών σχέσεων με τους γείτονές της και περί επίλυσης των διαφορών και των διενέξεων με βάση τις σχετικές αρχές του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή