Ο Μπλερ δηλώνει ευτυχής για τη δράση στο Ιράκ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 17:50
A- A A+

«Οταν συναντήθηκα (σημ. τη Δευτέρα στο Λονδίνο) με το νέο πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, πέντε συγγενείς του οποίου είχαν δολοφονηθεί από τον Σαντάμ, και συνειδητοποίησα ότι βρισκόταν στην εξουσία μετά τη δημοκρατική ψήφο οκτώ εκατομμυρίων Ιρακινών, αισθάνθηκα ευτυχής που περάσαμε στη δράση και που κάναμε αυτό που χρειαζόταν ώστε το Ιράκ να μην κυβερνάται πλέον από μια δικτατορία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους σε τηλεοπτικό μήνυμά του -με αφορμή την επέτειο μετάβασης της κυριαρχίας στην προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση- έκρινε ότι θα ήταν σοβαρό σφάλμα να οριστεί ημερομηνία για την αποχώρηση των 135.000 αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ από τη στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις δεν μπορούν ακόμη να ελέγξουν μόνες τους την κατάσταση.

Στο μήνυμα αυτό ο κ. Μπους έδωσε έμφαση και στο ρόλο που παίζει η Γερμανία στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ικανοποιώντας το Βερολίνο. Εκπρόσωπος του γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει «σαφώς ότι οι διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ ανήκουν στο παρελθόν.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή