Τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κάλεσαν σε ενίσχυση των κινητοποιήσεων, οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί που πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερο από δύο μήνες στη Γαλλία, σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.
Από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «πρόκειται για μια καλή μεταρρύθμιση».
Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (300.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 153.000 σύμφωνα με τις αρχές), κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.
REUTERS/STEPHANE MAHE
Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.
Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με τη CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.
Το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του «να συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».
Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, μια ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μια «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία, άνω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου.
Τα συνδικάτα, τα οποία ζήτησαν να συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τη σιωπή της εκτελεστικής εξουσίας επικρίνοντας «την επιμονή της να μην αποσύρει το σχέδιο νόμου».
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν εξάλλου τη διοργάνωση, «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» μιας «ψηφοφορίας των πολιτών», μιας μεγάλης διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου μέχρι τις 14 Ιουνίου «στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις και στους χώρους σπουδών».
Τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές παραμένουν ωστόσο περιορισμένα, παρά τις πολλές εκκλήσεις για απεργία. Ο τομέας είναι νευραλγικής σημασίας καθώς πλησιάζει το Euro 2016, το οποίο θα φέρει στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των εθνικών ομάδων.
Ολάντ: Δεν υποχωρώ
«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της», δήλωσε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ίσε-Σίμα (Ιαπωνία), υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία».
«Η πρώτη υποχρέωσή μας είναι εκείνη που κάλεσα την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας και για την οποία καλώ ενώπιον όλων των Γάλλων, να κάνουμε τα πάντα για τον εφοδιασμό με καύσιμα των καταναλωτών, για την παροχή των απαραίτητων δημοσίων υπηρεσιών, να επιτρέψουμε τη μετακίνηση όλων και να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία της οικονομίας», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε, πάντοτε με σεβασμό των ελευθεριών, αλλά και της πρώτης των ελευθεριών που είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας», πρόσθεσε.
REUTERS/CHARLES PLATIAU
Για τον Φρανσουά Ολάντ, ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό συνδικάτο με ιστορία που μπορεί να πει τι θα είναι ο νόμος ή τι δεν πρέπει να είναι ο νόμος», είπε, αναφερόμενος στη CGT.
Ο πρόεδρος Ολάντ άφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο για αλλαγές. «Το κείμενο θα έλθει στη Γερουσία και ακολούθως θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση (σ.σ. κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) και σε αυτό το πλαίσιο, εκεί, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και, προς το παρόν, πουθενά αλλού», συνέχισε.
«Θέλω να μπορέσουμε να φθάσουμε μέχρι το τέλος», είπε, προσθέτοντας πως «οι Γάλλοι θα κρίνουν» όταν το κείμενο τεθεί «σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο».
Αναφερόμενος στο άρθρο 2 του νόμου που αναφέρεται στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων στο θέμα της κατανομής του χρόνου εργασίας, και ευρύτερα στη «φιλοσοφία του κειμένου», ο κ. Ολάντ είπε: «Όλο αυτό πρέπει να διατηρηθεί», ακόμη και αν «πρέπει να αποσαφηνιστεί, να παρουσιαστεί σε εκείνες και εκείνους που μπορεί να έχουν ακόμη ερωτήσεις».
Επέμβαση της αστυνομίας
Ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν στο μεταξύ διαδηλωτές και οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση σε μεγάλη αποθήκη διανομής καυσίμων.
Της αστυνομικής επιχείρησης για την άρση του αποκλεισμού της αποθήκης καυσίμων κοντά στο διυλιστήριο Ντονζέ στη δυτική Γαλλία, είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλες αποθήκες καυσίμων αυτή την εβδομάδα.
Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και έσπασαν προσόψεις τραπεζών μετά τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.
Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.