Κ. Χατζηδάκης: Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με ευχές και προσευχές

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 17:42
UPD:17:49

Κωστής Χατζηδάκης. Το συνέδριο του Economist διοργανώνεται με την υποστήριξη της SAP. Χορηγός επικοινωνίας είναι η «Ν» και το naftemporiki.gr​.

 

A- A A+

«Δε φτάνει η αξιολόγηση (σ.σ. του προγράμματος)», διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit του Economist στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη «δε θα έρθει με ευχές και με προσευχές, θα έρθει με επενδύσεις». 

Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ιδιωτικών επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία του κράτους, όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ, μπορούν να βοηθήσουν για το 1/6 της προσπάθειας.

«Τα υπόλοιπα 5/6 θα πρέπει να γίνουν από ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για «μάχη οπισθοφυλακών από τους υποστηρικτές του κρατισμού ότι το δημόσιο και πάλι θα μας σώσει για τις επενδύσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης προέταξε το δίπτυχο «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες». Ως προϋπόθεση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό παρατήρησε το εξής: «Πρέπει να έχουμε μια άλλη αντίληψη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν  έχει κάνει τη στροφή που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι κάνει». 

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «μια κυβέρνηση σε vertigo», καθώς «άλλο στροφή στην πραγματικότητα κι άλλο  ανώμαλη προσγείωση».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2009 υπήρχε ένα εθνικό σκέλος δημοσίων επενδύσεων 4-5 δισ. το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 750 εκατ. ευρώ: «Άρα, ο τέλειος επενδυτικός νόμος να έρθει, μην έχετε καμία αμφιβολία, όποιος και να’ ναι Υπουργός, όποιος και να’ ναι Γενικός Γραμματέας, θαύματα δε μπορεί να κάνει».

«Εκεί που μιλάγαμε για ανάπτυξη, 3%, 3,5% κάθε χρόνο, μιλάει πια η Κομισιόν φυσικά για ύφεση. Δείτε την αποτίμηση που έκανε των τελευταίων 15 μηνών το Lisbon Council το οποίο εν πάση περιπτώσει ξέρετε ότι δεν είναι όργανο τη Νέας Δημοκρατίας και το οποίο μίλησε για κόστος 45 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή