Αλογοσκούφης: «Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι αυτά του ελληνικού λαού»

Απάντηση του υπουργού σε ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδη Έβερτ
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 15:41
UPD:15:59
A- A A+

«Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι αυτά του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφορικά με τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, απαντώντας τόσο στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για «έλλειψη διαλόγου», όσο και στον κ. Έβερτ ο οποίος καταψήφισε τη διάταξη για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/30/1066470.htm .

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης καταθέτοντας το σχετικό έγγραφο στη Βουλή, από τις 18 Ιανουαρίου υπάρχει επιστολή της ΟΤΟΕ προς την κυβέρνηση με την οποία εκφράζει τις θέσεις της. «Η ΟΤΟΕ μας ζητούσε συνολική λύση του ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης. Εμείς αυτά κάνουμε, με τη διαφορά ότι εμείς προωθούμε ταμείο ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου δικαίου όπως ήθελε η ΟΤΟΕ», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Όσον αφορά την έκθεση του Λογιστηρίου για το ποσό που θα στοιχίσει η ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι έκανε καλά τη δουλειά του. Όσο για το ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες για την κάλυψη της δαπάνης από την ένταξη, ο κ. υπουργός είπε ότι η προβλεπόμενη ειδική οικονομική μελέτη θα λάβει υπόψη της και το ύψος της δαπάνης, και το επιτόκιο, και το χρόνο αποπληρωμής.

Απαντώντας στον κ. Έβερτ και στις αιχμές περί επιλεκτικής ενημέρωσης συγκεκριμένης ιδιωτικής τράπεζας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι και στον ισολογισμό της Αγροτικής Τράπεζας δεν εγγράφονται οι μελλοντικές υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης. «Καμία τράπεζα δεν είχε εγγράψει στον ισολογισμό της τέτοιες υποχρεώσεις περιμένοντας που θα καταλήξει ο διάλογος προκειμένου να τις εγγράψουν. Επαναλαμβάνω ότι θα εγγραφεί το σύνολο των υποχρεώσεων», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε επίσης απόσπασμα δήλωσης του πρώην διοικητή της Εμπορικής, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα που πήρε η τράπεζα από την πώληση της Ιονικής, «τα επενδύσαμε στο ΧΑΑ και τα χάσαμε». Όπως παρατήρησε ο κ. Αλογοσκούφης αυτό ήταν ένα δείγμα των απροκάλυπτων παρεμβάσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην Εμπορική.

Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ με το 1% επί του ΑΕΠ που προβλέπει ο ν.3029 και με όποια επιπλέον ποσά προκύψουν.

«Δεν κινδυνεύει το ΙΚΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός. «Σταματήστε κ.κ. του ΠΑΣΟΚ να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ το υπονομεύσατε διαχρονικά και τη δεκαετία του ‘80 και του ’90. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή