Ισραήλ: Ένταξη της εθνικιστικής Δεξιάς του Λίμπερμαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 11:13
UPD:12:12
REUTERS/BAZ RATNER

Ο Λίμπερμαν θα διοριστεί στο υπουργείο Άμυνας και θα είναι αρμόδιος για τη διοίκηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

A- A A+

Σε κυβερνητική συμμαχία με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα του Αβίγκντορ Λίμπερμαν «Ισραήλ Μπεϊτένου» (Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας) προχωρεί το κεντροδεξιό - δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο κ. Λίμπερμαν θα διοριστεί στο υπουργείο Άμυνας και θα είναι αρμόδιος για τη διοίκηση των κατεχομένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών.

Η συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός της ημέρας θα επιτρέψει στον κ. Νετανιάχου να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 66 εδρών σε σύνολο 120, και όχι μόνον 61, όπως μέχρι σήμερα.

Μετά την αναπάντεχη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές τον Μαρτίου του 2015, ο κ. Νετανιάχου προσπαθούσε να διευρύνει την πλειοψηφία, η οποία εξαρτιόταν από μια ψήφο και τον άφηνε στο έλεος των ιδιοτροπιών των συμμάχων του. 

Οι προσπάθειές του να διευρύνει την πλειοψηφία εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελιγμοί που επιχειρήθηκαν με τον ηγέτη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ημέρα ο κ. Νετανιάχου άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Λίμπερμαν, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είχε ματαιώσει όλα του τα σχέδια το 2015, αρνούμενος να μετάσχει στην κυβέρνηση.

Με την ανακοίνωση της ένταξης του κ. Λίμπερμαν στην κυβέρνηση, οι σχολιαστές έθεσαν αμέσως το θέμα μιας πιο σκληρής κυβερνητικής δράσης, κατά πρώτον στα παλαιστινιακά εδάφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή