Τις υπηρεσίες πληρωμένων σχολιαστών χρησιμοποιεί η Κίνα, στο πλαίσιο εκστρατείας για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, σύμφωνα με αναφορά ακαδημαϊκών του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η κυβέρνηση και ο «στρατός» διαδικτυακών υποστηρικτών της γράφουν 488 εκατ. ψεύτικα posts ετησίως- παράλληλα με άλλες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης στον τομέα του Διαδικτύου, όπως τον εντοπισμό και τη διαγραφή υλικού που θεωρείται «πολύ ευαίσθητο» για να έχουν πρόσβαση σε αυτό Κινέζοι πολίτες.
Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια και τα posts είναι σχεδιασμένα για να μοιάζουν σαν να προέρχονται από κανονικούς ανθρώπους, αναφέρουν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Γκάρι Κινγκ του Τμήματος Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου. Σε πολλά αυτά δεν γίνεται καν προσπάθεια απάντησης/ διαλόγου με άλλους σχολιαστές που προβαίνουν σε επικριτικά σχόλια. «Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, τους ηγέτες της και τις πολιτικές τους από τις επικρίσεις, όσο σκληρές και αν είναι. Φαίνονται να αποφεύγουν εντελώς τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» σημειώνεται στην έρευνα.
Η «στρατιά» αυτή είναι γνωστή στην Κίνα ως «Κόμμα των 50 σεντς», επειδή υπάρχει η φήμη ότι τα μέλη της πληρώνονται 50 λεπτά για το κάθε post τους. Όσον αφορά στη στρατηγική που ακολουθείται, επιδιώκεται να ανεβαίνουν τις ώρες που σημειώνεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα στα social media, ή όταν συζητάται ευρέως κάποιο αμφιλεγόμενο θέμα.
Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν έγγραφα και spreadsheets που διέρρευσαν το 2014, που αποκάλυπταν τα ονόματα και τα online ψευδώνυμα ανθρώπων στην υπηρεσία των κινεζικών αρχών που έκαναν δημοσιεύσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης.