Η ταινία «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016 21:39
UPD:23/05/2016 11:29
A- A A+

Έπειτα από δύο εβδομάδες γεμάτες  ενδιαφέρουσες προβολές, το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών έριξε την αυλαία του, στην αίθουσα Lumiere, με την τελετή λήξης, η οποία είχε οικοδεσπότη τον 42χρονο Γάλλο κωμικό ηθοποιό Λοράν Λαφίτ.

Στην τελετή απονομής των βραβείων, η κριτική επιτροπή των Τζορτζ Μίλερ (πρόεδρος), Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ, επέλεξε να βραβεύσει με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς.

Οι Μελ Γκίμπσον, Κεν Λόουτς, Τζορτζ Μίλερ.

«Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο μας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό, που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις.

Μία είναι να παρουσιάζει το σινεμά της διαμαρτυρίας των ανθρώπων, που παρουσιάζει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία κι ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε ν’ απελπιστούμε, κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο 79χρονος Άγγλος σκηνοθέτης.

O Λοράν Λαφίτ.

Στη  υπόθεση της ταινίας του  Λόουτς, ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός, ο οποίος έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει, μέχρις ότου η καρδιά του γίνει ξανά δυνατή. Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιούκαστλ, όπου ζει, θεωρούν ότι δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα, μα το επίδομα κάποιου που θα έπρεπε να ψάχνει για δουλειά.

O Σαχάμπ Χοσεϊνί.

Βραβεία - ερμηνείες

Η νέα ταινία του Ξαβιέ Ντολάν, «Ιt's Only the End of the World», απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, παρά τις μέτριες κριτικές, με τον  27χρονο Καναδό σκηνοθέτη να αποδεικνύει - για άλλη μία φορά - ότι αποτελεί αγαπημένο παιδί του Φεστιβάλ.

EURONEWS

Βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Κριστιάν Μουντζίου για το «Bacalaureat» και τον Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper». Μάλιστα, ορισμένοι αποδοκίμασαν την βράβευση του δεύτερου, καθώς η ταινία του δεν είχε αποσπάσει καλές κριτικές. 

Η Ζακλίν Χοσέ.

Το βραβείο Ά γυναικείου ρόλου στο 69ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών απέσπασε η Φιλιππινέζα Ζακλίν Χοσέ για την ερμηνεία της στο «Ma' Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στην ανδρική κατηγορία δόθηκε στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Salesman» του Ασγκάρ Φαραντί.

O Ζαν-Πιερ Λεό.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ορισμένες από τις πλέον αγαπημένες ταινίες κοινού και κριτικών, όπως το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους και η γερμανική κωμωδία «Toni Erdmann», έμειναν εκτός βραβεύσεων.

Ελληνικό χρώμα

Το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» κέρδισε η δημιουργία «The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν από τη Φινλανδία.

«The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του Olli Maki, ενός μποξέρ που τη δεκαετία του ’50 έγινε το σύμβολο ολόκληρης της χώρας, όταν έφτασε να διεκδικεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στον πρώτο μεγάλο επαγγελματικό αγώνα που διεξήχθη ποτέ εκεί.

Η Αριάν Λαμπέντ σε σκηνή της ταινίας «Γυρίζοντας τον κόσμο» (Voir du pays). 

Η ελληνική συμπαραγωγή «Γυρίζοντας τον κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, που υποστηρίχθηκε από το ταμείο συμπαραγωγών του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απέσπασε το βραβείο σεναρίου.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Εξ ημισείας στον Κριστιάν Μουντζίου για το «Bacalaureat» και τον Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«It's Only the End of the Worl» του Ξαβιέ Ντολάν

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Σαχάμπ Χοσεϊνί για το «Salesman» του Ασγκάρ Φαραντί

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Ζακλιν Χοσέ για το «Ma' Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Ασγκάρ Φαραντί για το «The Salesman»

Βραβείο της Επιτροπής
«American Honey» της Άντρεα Άρνολντ

Χρυσή Κάμερα
«Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«Timecode» του Χουάνχο Χιμένες

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας
Στον σπουδαίο Γάλλο ηθοποιό Ζαν - Πιερ Λεό.


[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς