Δωρητές οργάνων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και όλοι οι συνοδικοί ιεράρχες

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 16:57
A- A A+

Δωρητές οργάνων σώματος ένιναν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και όλοι οι συνοδικοί ιεράρχες, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός της μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, η Ιερά Σύνοδος αναλαμβάνει πανελλαδική πρωτοβουλία εξασφάλισης αυτοπροαίρετων δοτών, στο πλαίσιο της οποίας θα συμπληρώνεται σε κάθε ενορία το ειδικό έντυπο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα εφοδιαστούν εντός των ημερών όλες οι ενορίες.

«Κανείς δεν δικαιούται να παραμένει απαθής μπροστά σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο μητροπολίτης Σύρου. «Είναι κρίμα το ότι ενώ στην πατρίδα μας, η ιατρική επιστήμη έχει κάνει κυριολεκτικώς θαύματα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η ελληνική κοινωνία διστάζει να δηλώσει τη συγκατάθεσή της να γίνει κάθε μέλος της δωρητής ζωτικών οργάνων μετά θάνατον. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», σημείωσε.

Ο κ. Δωρόθεος επανέλαβε τις θέσεις της Εκκλησίας, λέγοντας ότι εγκαίρως (12.10.1999) η Εκκλησία «απεφάνθη ότι η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας, αρκεί η προσφορά αυτή να είναι αποτέλεσμα ενσυνείδητης και ελεύθερης απόφασης του δότη και να κείται μακράν πάσης εμπορικοποίησης. Γι αυτό και συνέστησε στους πιστούς Της, να γίνουν δωρητές είτε εν ζωή (εφ΄όσον πρόκειται για διπλά όργανα που η αφαίρεση ενός δεν ζημιώνει την υγεία του δότη ) είτε μετά θάνατον, διαπιστωμένον με τις τελευταίες εγγυήσεις της Ιατρικής επιστήμης».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή