Η Ισπανία «φλερτάρει» με τη Βρετανία του Μπλερ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2005 19:18
A- A A+

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο διαβεβαίωσε σήμερα ότι ελπίζει να διατηρήσει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες δεσμευμένες στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, που πρόκειται να συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στα τέλη Ιουλίου αναγνώρισε την ύπαρξη κοινών σημείων μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας.

«Το ιδεολογικό σχέδιο του Τόνι Μπλερ περιέχει πλευρές που δίνουν σαφή αποτελέσματα στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», και η ισπανική κυβέρνηση «συμμερίζεται τις απόψεις του υπέρ μιας Ευρώπης της έρευνας, της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού», πρόσθεσε ο κ. Θαπατέρο.

«Αλλά επιθυμούμε μιαν Ευρώπη ενωμένη και πολιτικά ισχυρή γιατί αυτό της ταιριάζει», υπογράμμισε.

Η Μαδρίτη διαπιστώνει ότι το οικονομικό μοντέλο που προωθεί ο Μπλερ εξυπηρετεί τα συμφέροντά της καλύτερα από το γαλλογερμανικό μοντέλο,με δεδομένο μάλιστα ότι ο Μπλερ θα συνεχίσει να κυβερνά τη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία οι κυβερνήσεις αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν.

«Τα πράγματα αλλάζουν. Η ομιλία του Μπλερ στις Βρυξέλλες ήταν πολύ καλή και πολύ ευρωπαϊκή. Είμαι σίγουρος ότι ο Θαπατέρο συμφωνεί μαζί μου. Σε πολλούς τομείς, συντασσόμαστε πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο», έχει δηλώσει ο Αλμπέρτο Ναβάρο, ισπανός υπουργός για την Ευρώπη και στενός συνεργάτης του Θαπατέρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή