Βουλή: Κριτική στο πολυνομοσχέδιο από τους κοινωνικούς φορείς

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 12:33
UPD:12:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Συνολική ή και επιμέρους κριτική στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης έκαναν οι κοινωνικοί φορείς στην συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αβραμίδης τόνισε ότι είναι θετική η ρύθμιση με την οποία η ΔΕΗ θα παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου και προειδοποίησε ότι «αυτοί που θα τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν ποινικές ευθύνες».

Την εφαρμογή και για το 2016 του μειωμένου φόρου 20% στα ανοίκιαστα ακίνητα, που ίσχυσε για το 2015, πρότεινε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ο οποίος έκανε λόγο για «ολομέτωπη επίθεση στους ιδιοκτήτες», υποστηρίζοντας ότι «έχει στηθεί διαχρονικά μία απίστευτη κρεατομηχανή κατά των ιδιοκτητών ακινήτων».

Μία «λογική αύξηση 20%-30%» του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντί για τον διπλασιασμό του, πρότεινε ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών εκφράζοντας «σημαντικό προβληματισμό» για την ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου. Επεσήμανε ότι από το 2009 η αγορά του ζύθου μειώθηκε 20% και είναι στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει αυξηθεί 130%.

Επισημαίνεται ότι ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος με ανακοίνωσή του, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον φόρο 3% επί του ζύθου.

«Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία από τα τεχνικά τμήματα των εταιρειών να εφαρμόσουν τον φόρο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ Νίκος Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος στον κόσμο, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο η Γερουσία ψηφίζει το ίντερνετ χωρίς φόρο» και ότι στην Ελλάδα «οι μεγαλύτεροι χρήστες ίντερνετ είναι το Δημόσιο».

Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της ΟΒΕ (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος) προειδοποίησε ότι με την «εύκολη τακτική» της αύξησης της φορολογίας του Ειδικού Φόρου θα υπάρξει αύξηση 3,7-4 λεπτά στην αμόλυβδη, 6,5 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης, 14 λεπτά το υγραέριο κίνησης.

«Αλλάξτε την πολιτική της συνεχούς αύξησης των φόρων, δεν φέρνουν αύξηση των εσόδων», υποστήριξε ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «υφεσιακό» το νομοσχέδιο.

Αυξάνοντας τη φορολογία στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων «σε επίπεδα που στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλά. Είναι σαν να διώχνουμε τους Έλληνες μικροεπενδυτές», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμωνας Βολίκας.

«Η μεγάλη αρρώστια στην αγορά μας λέγεται λαθρεμπόριο, που έφτασε πέρυσι το 25%, και δυστυχώς γιγαντώνεται με κάθε αύξηση του φόρου», επεσήμανε ο Βαγγέλης Κιτσάκης, γενικός διευθυντής του ΕΣΚΕΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης), ζητώντας «να μας ακούτε λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις».

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γιατί η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και αύξησε τον φόρο. Η Ευρώπη λέει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Δούκας πρόεδρος Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Αττικής, αναφέροντας ότι στο πακέτο τσιγάρων 3,60 ευρώ ο περιπτεράς παίρνει 11 λεπτά και θα πάρει 3 λεπτά. «Μας οδηγείτε στο κλείσιμο. Δημιουργήσατε κουλτούρα στον καταναλωτή να πηγαίνει στο οργανωμένο έγκλημα και στους λαθρέμπορους», πρόσθεσε.

Θα χαθούν μήνες από τη σύνταξη των δασικών χαρτών, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Θέλετε να νομιμοποιήσετε τα αυθαίρετα, πράγμα που δεν έχει κάνει καμία κυβέρνηση ως τώρα και να δημιουργήσετε πελατειακό κράτος», εκτίμησε ο Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), θεωρώντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνουν δασικοί χάρτες».

Κατά της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τάχθηκαν η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΟΥ Ειρήνη Υφαντή, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τελωνειακών Δημήτρης Τριμπόνιας και η πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Επιθεωρητών Υπουργείου Οικονομικών Αντωνία Κασωτάκη.

«Εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς το κράτος παραχωρεί εξουσίες του συνυφασμένες με αυτό», ισχυρίσθηκε η Ειρ. Υφαντή, ενώ ο Δ. Τριμπόνιας υπογράμμισε ότι «ο υπουργός πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ΓΓΔΕ». «Η Οικονομική Επιθεώρηση ήλεγχε το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα αυτό περιέρχεται στην δικαιοδοσία της ΓΓΔΕ. Στην ουσία ο έλεγχος στα έσοδα πηγαίνει σε ένα κομισάριο», είπε η Αντ. Κασωτάκη ανακοινώνοντας ότι «στις 16 ΔΟΥ που ελέγχθηκαν σε έκτακτο έλεγχο οι 6 είναι παραβατικές, το 36%. Μόνο στην ΦΑΕΕ Αθηνών υπάρχει απώλεια 6 εκατ. ευρώ».

«Οι περίφημοι σαμαροβενιζέλοι, που ήταν και αυθεντικοί εκφραστές αυτής της πολιτικής, τα είχαν καταφέρει καλύτερα από εσάς που είστε μαθητευόμενοι μάγοι», είπε ο Θόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων και πρόσθεσε ότι «και η αντιπολίτευση ξεχειλίζει από ευαισθησία, μας έβαλε 7 φόρους στα καπνικά και σήμερα καμώνεται πως ενδιαφέρεται για μας». «Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, κάντε πολιτικό χαρακίρι, παρατήστε τα. Ήρθατε αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι εδώ μέσα», σημείωσε.

Το πλαίσιο υπό το οποίο λειτούργησε η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) ανέπτυξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Τερζάκης. Στήριξη της οικογένειας ζήτησε ο Τάσος Μάλλιος από την Ομάδα Διαμαρτυρίας για τα επιδόματα τέκνων. «Έχετε φερθεί στον αδύναμο πολίτη σαν μία αδίστακτη συμμορία», είπε ο πρόεδρος των Σωματείων Ελλήνων Μικροομολογιούχων Γιάννης Μαρινόπουλος διαμαρτυρόμενος για το PSI.

Υπομνήματα έστειλαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Γιώργος Αμβράζης.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή