«Η αντιπολίτευση κάνει προτάσεις γενικές και αόριστες, παρεμβαίνοντας κατ΄ελάχιστον στο θέμα του "βασικού μετόχου". Στην πλειοψηφία τους οι προτάσεις αναφέρονται σε αλλαγές άρθρων του Συντάγματος, ορισμένες δε από αυτές ήδη υπάρχουν ή δεν μπορούν να γίνουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους λόγους για τους οποίους «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τη συναίνεση που της προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14504&m=A50&aa=1 , ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε αποτελεί «αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Επιτροπή» -η οποία γίνεται «άλλοτε εγγράφως, άλλοτε με συσκέψεις στελεχών, όπως ήταν η συνάντηση εμπειρογνωμόνων που έγινε στις 26-27/5»- και τόνισε πως πάντως, «ωσότου τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αυτή θα μένει ασχολίαστη από την ελληνική πλευρά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την επισήμανση Σάουμπ στην επιστολή του (πως δεν θα δεχθεί κανένα εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14504&m=A49&aa=3 ), ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε «ότι η προσπάθεια αφορά την εξεύρεση ενός κοινού τόπου. Σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχουν απόψεις και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Το να δει κανένας αποσπασματικά το κείμενο αυτό θα τον οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα».
Σε ερώτηση αν προτάσσεται η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων έναντι της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποτάσσει κανένας την εθνική του ανεξαρτησία ή κυριαρχία σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα και αυτό είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούν, ευτυχώς όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου». Επιπλέον, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δεν θα χάθουν κονδύλια. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι την ευθύνη του διαλόγου και της σύνταξης του κειμένου που δημοσιεύτηκε την έχει ο κ. Παυλόπουλος και ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εντός 5 ημερών να ενημερωθεί τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τον ν.3021 του ΠΑΣΟΚ».