ΚΘΒΕ: Δυναμικό καλοκαιρινό θεατρικό «παρών»

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 10:15

«Επτά επί Θήβας».

A- A A+

Με δυο μεγάλες παραγωγές - τα πρώτα ουσιαστικά «δείγματα δουλειάς και επιλογών» της νέας διοίκησής του - το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) δηλώνει το δικό του θεατρικό «παρών» το καλοκαίρι.

Τη μάλλον «ηχηρή» παρουσία  του θεάτρου διαμορφώνουν δύο παραστάσεις. Πρώτη, η παράσταση «Επτά επί Θήβας», η - σκληρή και όχι περιπαιγμένη -  αμιγώς πολιτική τραγωδία του Αισχύλου (467 π.Χ.), σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, η οποία,  μετά την πρεμιέρα της στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 6 και 7 Ιουλίου, θα αποτελέσει τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 22 και 23 Ιουλίου, και, κατόπιν, στα άλλα καλοκαιρινά Φεστιβάλ. 

Δεύτερη,  η παράσταση «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», το δραματικό ειδύλλιο που γράφτηκε το 1891, από τον Δημήτριο Κορομηλά, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με εμβληματικές παρουσίες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Φιλαρέτη Κομνηνού και την Έφη Σταμούλη, συμμαθήτριες από τη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ της δεκαετίας του ’70, που, ουδέποτε, όμως, συνυπήρξαν στη σκηνή.

«Επτά επί Θήβας».

«Μπορεί, στην Ελλάδα, να με θεωρούν κάποιοι “ξένο”»

Για την παρουσίαση της Αισχύλιας τραγωδίας «Επτά επί Θήβας», επιστρατεύτηκαν - πέραν του Τσέζαρις Γκραουζίνις -  οι: Κένι ΜακΛέλαν για τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης για τη μουσική και ο χορογράφος Έντι Λάμε, ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει, σε διπλή διανομή με τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ, Χρίστο Στυλιανού, τον ρόλο του Ετεοκλή. Για τον ρόλο της Αντιγόνης, μετακλήθηκε η Νάντια Κοντογεώργη και, γι’ αυτόν της Ισμήνης, η Ιώβη Φραγκάτου.

«Φαίνεται πως όλοι μας - όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη - ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης, αλλά και βολικής - ακόμη - ζωής μας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο... Φιλανδοέλληνας, όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, σκηνοθέτης, δηλώνοντας πως «μπορεί, στην Ελλάδα, να με θεωρούν κάποιοι “ξένο”, στη Φινλανδία, όμως, οι φίλοι μου λένε λιγάκι σαρκαστικά... “πως περνάτε εσείς οι Έλληνες; The party is over;”».

«Αγαπητικός της βοσκοπούλας».

«Μελό απ’ τα σπάργανα του»

Ένα έργο «μελό απ’ τα σπάργανα του», ένα υπεραιωνόβιο τραγούδι - έμβλημα του έργου (σε στίχους από το ποίημα «Φίλημα»  του Γεωργίου Ζαλοκώστα, προσαρμοσμένο σε σεφαραδίτικη μελωδία, που αποτέλεσε ίσως και το έναυσμα για τη συγγραφή του πρώτου ελληνικού βουκολικού δραματικού ειδυλλίου στα 1891), θα επιχειρήσει να ψυχαγωγήσει τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους αγγλόφωνους και ρωσόφωνους τουρίστες της  πόλης, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Βασιλικό Θέατρο, πλήρως κλιματιζόμενο, θα φιλοξενεί στη δροσερή σκηνή του, από την 1η Ιουλίου (ορίστηκε η πρεμιέρα) έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, από Τρίτη έως και Παρασκευή, τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κοροβηλά.

Τη σκηνοθεσία στο πρώτο γραμμένο στη δημοτική - αλλά και σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο -  έργο του ελληνικού θεάτρου (μετά την εν υπνώσει περίοδο που διένυσε η ελληνική δραματουργία στα χρόνια της τουρκοκρατίας) ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής.

Τον ρόλο της «βοσκοπούλας - της ζηλεμένης κόρης»,  που, κατά τον στίχο, «αγάπησε πολύ το... δέκα χρονώ αγόρι» (το τραγούδι ερμηνεύει ο Ταξιάρχης Χάνος), ανέλαβε η Φιλαρέτη Κομνηνού (απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, πρωταγωνίστρια του επί σειρά ετών, μέλος σήμερα του δ.σ. του θεάτρου, η οποία επιστρέφει στη σκηνή του «γενέθλιού» της θεάτρου, μετά από 13 χρόνια απουσίας). Δίπλα της - μέλος του 30μελούς θιάσου του ΚΘΒΕ - θα βρίσκεται, σε έναν εμβληματικό ρόλο, αυτόν της γριάς που καταριέται, η πρωταγωνίστρια του θεάτρου της πόλης, Έφη Σταμούλη, η «Σωτηρία Μπέλλου» του φετινού χειμώνα στο ΚΘΒΕ. Οι δυο πρωταγωνίστριες, παρότι υπήρξαν συμφοιτήτριες -  συνομήλικες από την εποχή της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, συνυπάρχουν για πρώτη φορά στη σκηνή, στην 35ετή και πλέον καριέρα τους.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα παρουσιάζεται με αγγλικούς και ρωσικούς υπέρτιτλους (για την κατανόηση του έργου από αγγλόφωνους και ρωσόφωνους επισκέπτες της πόλης), ανέλαβε ο Μανόλης Παντελιδάκης, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου.

Οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 15 ευρώ για το «Επτά επί Θήβας» στην περιοδεία και για τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» στα 13 ευρώ (στο Βασιλικό Θέατρο), ενώ κάθε Τρίτη το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς