«Φωτιά» στο τρίγωνο Βερολίνο - Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον για το χρέος

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 23:14
UPD:18/05/2016 10:03
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σημαντική θα είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, όπου και θα επιχειρηθεί να συνταχθεί ένα πρώτο κείμενο για το ελληνικό χρέος. 

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, το οποίο επιβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες με στόχο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία ουσιαστική λύση - πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Στο θέμα έντονη είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα ενώ όπως όλα δείχνουν η σύνοδος των G7 στο Τόκιο την Παρασκευή και το Σάββατο θα αποτελέσει πεδίο έντονων διαβουλεύσεων για το θέμα.

Ενδεικτικό των συζητήσεων που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή είναι και το γεγονός ότι το ΔΝΤ έσπασε τη σιωπή του με την πρόταση, την οποία δημοσιοποίησε η Wall Street Journal, εμφανέστατα για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής.

Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει και το naftemporiki.gr, η κυβέρνηση στην Αθήνα  παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ποντάρει στην πίεση που ασκεί ο αμερικανικός παράγοντας και δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη διαμηνύει ότι πάντα στο θέμα του χρέους βρισκόταν στην ίδια πλευρά με το Ταμείο.

Ωστόσο ούτε έχει καταθέσει, ούτε θα καταθέσει στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο κάποια πρόταση, αφενός διότι δεν θέλει να «νερώσει την πρόταση του Ταμείου», αφετέρου δεν θέλει να χαλάσει τις καλές σχέσεις της με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών.

Εκείνο που ζητεί η ελληνική πλευρά, η οποία σπεύδει να κλείσει μέχρι την Τρίτη όλες τις «ανοιχτές» εκκρεμότητες με την αξιολόγηση, είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο σκέλος της ρύθμισης του χρέους και ένας οδικός χάρτης για τα δύο άλλα σκέλη πάνω στον οποίο ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα διαβουλευθούν το επόμενο διάστημα ώστε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σημαντική θα είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, όπου και θα επιχειρηθεί να συνταχθεί ένα πρώτο κείμενο για το ελληνικό χρέος. 

Στα επιμέρους, οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν και συγκεκριμένα οι κωδικοί που θα προηγούνται (οι πιστωτές ζητούν να είναι μισθοί και συντάξεις) και το ενδεχόμενο παρέμβασης του ΥΠΟΙΚ (οι πιστωτές θέλουν πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία). 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή