Προτάσεις του ΕΛΚ για Τουρκία, μέλλον Ε.Ε.

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 20:38
A- A A+

Τις προτάσεις του ώστε να εξέλθει η Ε.Ε. από τη σημερινή κρίση αλλά και τις σκέψεις του για την Τουρκία καταθέτει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Χανς Γκέρντ Πέτερινγκ σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Τόνι Μπλερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Πέτερινγκ ζητά την επανεξέταση των προτάσεων για τις μελλοντικές δημοσιονομικές προοπτικές ώστε να διασφαλίζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Ο Γερμανός αξιωματούχος απευθύνει ακόμη έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι ευρωπαίοι πολίτες σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση.

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο κ. Πέτερινγκ επισημαίνει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, καθιστά σαφές ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. χωρίς «ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο στόχος της ένταξης δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο σύναψης μιας «ειδικής προνομιακής σχέσης» με την Τουρκία. Ο κ. Πέτερινγκ θεωρεί μάλιστα ότι αυτή η εναλλακτική λύση θα πρέπει να ενσωματωθεί με σαφή τρόπο στην εντολή που έχει λάβει η Επιτροπή από το Συμβούλιο για τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή