Τρία Διεθνή Συμπόσια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Σάμο (16-22/7) και το Κουσάντασι (22-29/7) με θέμα: «Πυθαγόρας και Ηράκλειτος», στη Λέσβο (7-14/8) με θέμα: «Σαπφώ, Αλκαίος, Πιττακός» και στο Λουτράκι (21-27/8) με θέμα: «Η Μεγαρική Σχολή».
Το πρώτο Συμπόσιο ασχολείται κατά βάση με το θέμα της ισορροπίας ενός πολύπλοκου, μεταβαλλόμενου συστήματος. Η σημασία της αντιθετικότητας για τη συγκρότηση κυκλικής σταθερότητας σε ένα τέτοιο σύστημα είναι και το βασικό πρόβλημα που ερμηνεύεται με τις δυο διαφορετικές φιλοσοφίες, την Πυθαγόρειο και την Ηρακλείτειο.
Στο δεύτερο μελετάται η εποχή των μεγάλων μεταβολών της αρχαϊκής εποχής στη Λέσβο. Εντονοι ρυθμοί οικονομικής, ιδίως εμπορικής, δραστηριότητας
δημιούργησαν πλούτο, τις βάσεις και τα εφόδια για υψηλό πολιτισμό.
Οι μετασχηματισμοί προχώρησαν με βίαιους αγώνες εξουσίας στους οποίους
αντικατοπτρίζεται η πάλη του νέου ατομικισμού προς την παλαιά δομή των
γενών, και της σοφίας προς την ποίηση.
Τέλος, το αντικείμενο του τρίτου Συμποσίου είναι η ιστορία του Καθαρού Λόγου στην αρχαία Ελλάδα. Με τον Παρμενίδη και τον Ελεατισμό ο αυστηρός
ορθολογισμός αντιπαρατίθεται προς την «μεικτή» σκέψη που συμπεριλαμβάνει
αυτονομημένη λογική και ενόραση και εμπειρική πρωτογενή δόμηση και συμβολική κατανόηση της πραγματικότητας.
Η ιστορία αυτής της αντιπαράθεσης, και των προσπαθειών σύνθεσης, στην κλασική εποχή, είναι αποκαλυπτική για την αντίληψη της λογικότητας της σκέψης και της τάξης του κόσμου, τότε και τώρα.
Τα συμπόσια θα διοργανωθούν από το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών. Αύριο για το θέμα πραγματοποιούν στις 12 μ.μ. στο Ζάππειο, κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, Απόστολος Πιερρής.