Τέσσερις αλλαγές στο αθλητικό ν/σ

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 19:34
A- A A+

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων του Αθλητισμού», ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές.

1. Στο άρθρο 2, παρ. 5, καταργείται η υποπαράγραφος β, που ανέφερε: «Αποφάσεις Αθλητικών Δικαιοδοτικών Οργάνων ληφθείσες υπό το καθεστώς ισχύος του άρθρου 37, παρ. 2 του Νόμου 3259/2004, θεωρούνται ανίσχυρες κλπ».

Στη θέση της, προστίθεται παράγραφος β, που αναφέρει: «Μέλη της διοίκησης, καθώς και μέτοχοι, πλην του ιδρυτικού σωματείου, κατέχοντες ποσοστό, τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, που αποφασίζει κατά τη διαδικασία της περιπτώσεως Α' της παραγράφου αυτής (μετατροπή ΠΑΕ σε ΤΑΠ) δε δικαιούνται, συμμετοχή σε ΠΑΕ, ΤΑΠ ή αθλητικά σωματεία επί μια δεκαετία, από τη λύση της ΠΑΕ».

2. Επίσης, στο άρθρο 2 προστίθεται παρ. 7 που αναφέρει: «Για ΠΑΕ ή ΚΑΕ, που υποβιβάζονται από τη Β' στη Γ' Εθνική (ποδόσφαιρο) ή αντίστοιχα από την Α1 στην Α2 (μπάσκετ), οι διατάξεις των δύο προηγούμενων παραγράφων (5-6) εφαρμόζονται μετά την πάροδο τουλάχιστον ενός έτους από τον υποβιβασμό τους».

Οπως εξήγησε ο Υφυπουργός η διάταξη αυτή, προστέθηκε προκειμένου, να αποφεύγονται εκούσιοι υποβιβασμοί, που έχουν ως στόχο οικονομικά οφέλη. Ετσι για τον έναν αυτό χρόνο εξακολουθεί η ΑΑΕ που υποβιβάσθηκε στη Γ' Εθνική ή στην Α2 κατηγορία, να βαρύνεται με τις υποχρεώσεις, που είχε ήδη δημιουργήσει, σε αθλητές και τρίτους.

3. Στην περίπτωση α' της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στην αποτίμηση των αθλητών, προστέθηκε η φράση: «Και για περίοδο μιας τριετίας από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Σχετικά ο κ. Ορφανός είπε ότι η φράση που προστέθηκε αφορά την πλασματική αξία, την αποτίμηση, όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε και προσδιορίζει ότι η ισχύς της διάταξης, είναι για τρία χρόνια. Δηλαδή δίνουμε -είπε- ένα όριο πλέον σ' αυτούς που θέλουν να φτιάξουν τα οικονομικά τους, από την πλευρά του μετοχικού κεφαλαίου, με την αποτίμηση στα τρία χρόνια.

4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 που αφορά την έκδοση, διάθεση και γενικά τον έλεγχο διακίνησης των εισιτηρίων και το ηλεκτρονικό σύστημα, προστίθεται η φράση: «Και με την επιφύλαξη των διατάξεων του Νόμου 2472/1997, ΦΕΚ 50 Α, όπως αυτό ισχύει σήμερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις».

Η φράση αυτή αφορά τη σχετική απόφαση, που θα εκδώσει ο Υπουργός Πολιτισμού και προστέθηκε προκειμένου να είναι σύμφωνη, με τα όσα υπέδειξε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο κ. Ορφανός, ότι η Υπουργική απόφαση θα περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα, που είναι απαραίτητα για να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Ακόμα, ο κ. Ορφανός είπε ότι κατά την αυριανή συζήτηση επί των άρθρων, θα δοθεί μια κλιμάκωση των ποινών, που θα επιβάλλονται στις ομάδες, ανάλογα της έκτασης των επεισοδίων που γίνονται σε αγώνες τους.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και αύριο θα συζητηθεί κατ' άρθρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις