Λαβυρινθώδες πάντρεμα κρητικού και σύγχρονου χορού

«Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» στο θέατρο Παλλάς, στις 20 και 21 Μαΐου
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 11:10
A- A A+

Συνδυάζοντας για πρώτη φορά τον κρητικό χορό με τον σύγχρονο, οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης και ο σκηνοθέτης - χορογράφος Παύλος Κουρτίδης δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, μία πρωτότυπη απόπειρα απεικόνισης του πολιτισμού της Κρήτης μέσα από την ορχηστική τέχνη και τη θεατρική αντίληψη.

Η μουσικοθεατρική τους παράσταση, με τίτλο «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως», παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και με στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου, στο θέατρο Παλλάς, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

Αντιμέτωποι με έναν ρεαλιστικό Λαβύρινθο

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας, με μουσική που αποτελεί ένα μείγμα παραδοσιακής κρητικής μουσικής και φρέσκων ήχων που αντανακλούν τις τάσεις της εποχής μας και είναι γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση. Οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ρεαλιστικό Λαβύρινθο, που απεικονίζει το αρχέγονο και την αναστήλωση, το τότε και το σήμερα. Περίπλοκο, πολύπλευρο και, ταυτόχρονα, τόσο οικείο, γεμάτο γείωση, απογείωση, τελετουργία, σπείρα και αυτοσχεδιασμό.

Ιστορίες από την κρητική παράδοση, την ιστορία (Ταυροκαθάψια, Δασκαλογιάννης),  τη μουσική (Ανδρέας Ροδινός), μαντινάδες και μύθοι (ο Μίτος της Αριάδνης) γίνονται ένα με τον Πυρρίχιο, τον Γέρανο και τον Ορσίτη. Οι αρχέγονοι παραδοσιακοί χοροί εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζονται στο τώρα, μέσω της παράλληλης δράσης και αναζωογονητικής ενέργειας του σύγχρονου χορού, ακολουθώντας μία ιδιόμορφη σκηνοθετική ιδέα.

Είκοσι επτά χορευτές και πέντε μουσικοί ενώνουν το ταλέντο, την τέχνη, την κοσμοθεωρία και τις ψυχές τους, για να προσφέρουν στον θεατή το δικό τους μίτο της τέχνης, που θα τον οδηγήσει -έστω για λίγες ώρες - μακριά από τη δαιδαλώδη πραγματικότητα και πέρα από τα ατομικά του αδιέξοδα. 

«Η ευθύνη τεράστια»

«Είναι πρόκληση να βρεθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον πολιτισμό και, παράλληλα, να τον απεικονίσεις μέσα από κίνηση και εικόνα. Η ευθύνη τεράστια, καθώς η παράσταση είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας» λέει ο σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης.

«Είναι μία συνάντηση με τους προγόνους μας και μία γέφυρα επικοινωνίας με το μέλλον. Η αρχέγονη ιστορία των χορευτικών βημάτων μας φωτίζει τα σκοτάδια των Λαβυρίνθων κάθε εποχής» αναφέρουν ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα, τη διδασκαλία και τη διάδοση των κρητικών χορών. Έχουν εμφανιστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και έχουν παρουσιάσει, με τη χορευτική τους ομάδα, πρωτότυπες παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη του κρητικού χορού σε μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Έχουν εκδώσει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, με θέμα τους κρητικούς χορούς, και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 150 σεμινάρια κρητικών χορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - εικαστική σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης, σύλληψη: Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, χορογραφία: Γιάννης Μεγαλακάκης - Παύλος Κουρτίδης - Γιώργος Μεγαλακάκης, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (σύγχρονο): Βασίλης Τσεντούρος, ενορχήστρωση (παραδοσιακά): Γιώργος Κοντογιάννης, σκηνικά: Δήμητρα Παπαδημητρίου, κοστούμια (Π. Κ.): Χριστίνα Λεοντιάδου, φωτισμοί: Απόστολος Τσιτσώνης, βοηθός χορογράφου (Π. Κ.): Ζωή Σωτηροπούλου, μακιγιάζ: Φωτεινή Μακρίδου, συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη, φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης, παραφωφή: Αθηναϊκά Θέατρα Α. Ε. - ΠΚ. Χορευτές (Κρήτη): Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Γιάννης Πηδηκτάκης, Γιάννης Γκότσης, Χρήστος Βλαχόπουλος, Χρήστος Πετράκης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόγλου, Σπύρος Λώλης, Αδάμ Κοκκινογένης, Νικολέτα Κουρκούτα, Πέγκυ Μπαρούνη, Μαρία Καρέλα, Πελαγία Πιπεράκη, Γωγώ Λιβιέρη, Εύη Ανδρουλάκη, σύγχρονος χορός: Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρήστος Καφετζής, Ιωάννα -Κορίνα Παλάσκα, Ίρις Παύλου - Κατράκη, Όλια Μουρουζίδου, Ειρήνη Ζάττα, Αναστασία Κοντοπίδη, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ιωάννης - Δαμιανός Στέφος. Μουσικοί: Βασίλης Τσεντούρος - ντραμς, Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα, Δημήτρης Βαρελόπουλος - λαούτο, Αντρέας Αρβανίτης - λαούτο - ασκομπαντούρα - θιαμπόλι, Μαρίνος Τρανουδάκης - νταούλι.

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 211 1000365. Εισιτήρια: από 8 ευρώ. Ηλεκτρονική πώληση: ticket365.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς