Ο φακός «συνέλαβε» τον Κάμερον να μιλά για «ασύλληπτα διεφθαρμένες» χώρες

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 13:19
UPD:15:19
ODN
A- A A+

Μία αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ περί «ασύλληπτα διεφθαρμένων» χωρών συνέλαβε ο τηλεοπτικός φακός, με ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «γκάφα» του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο κ. Κάμερον αναφερόταν στη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, με αφορμή την παρουσία των ηγετών των δύο χωρών, Μουχαμάντου Μπουχάρι και Ασράφ Γάνι, σε σύνοδο κατά της διαφθοράς που διοργανώνει ο ίδιος στο Λονδίνο την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Κάμερον μιλώντας στη βασίλισσα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, πρόκειται «ίσως για τις δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».

Η βασίλισσα δεν σχολίασε την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο και εκείνη έπεσε «θύμα» του τηλεοπτικού φακού, ο οποίος την απαθανάτισε να κάνει λόγο «εξαιρετικά αγενείς» κινέζους αξιωματούχους, κατά τη συνομιλία της με την αξιωματικό της αστυνομίας του Λονδίνου Λούσι ντ' Ορσι, σε δεξίωση για τον εορτασμό των 90 χρόνων της. 

Όταν η αξιωματικός της αστυνομίας είπε στη βασίλισσα ότι είχε την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο, η βασίλισσα απάντησε: «Ω, συμφορά!».

Η αστυνομικός περιέγραψε πώς κινέζοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από συνάντηση με την πρέσβειρα της Βρετανίας στην Κίνα, Μπάρμπαρα Γούντογουορντ, με την Ελισάβετ να σχολιάζει: «Υπήρξαν πολύ αγενείς με την πρέσβειρα».

Όταν το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC αναφέρθηκε στις δηλώσεις της βασίλισσας, η εκπομπή διεκόπη στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπηρξε κάποια επίσημη αντίδραση από την Κίνα, τη Νιγηρία ή το Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή