Στο μικροσκόπιο της γερουσίας των ΗΠΑ τα trending topics στο Facebook

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 12:43
UPD:12:50
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας άρχισε έρευνα την Τρίτη σχετικά με το πώς επιλέγονται οι ειδήσεις/ θέματα που εμφανίζονται στα trending topics μετά το δημοσίευμα του Gizmodo περί συστηματικού «θαψίματος» ειδήσεων για συντηρητικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών, απέστειλε επιστολή στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με την οποία τον ρωτά για τις πρακτικές της εταιρείας στην επιλογή των trending topics.

Υπενθυμίζεται ότι πρώην εργαζόμενοι του Facebook, οι οποίοι δεν αποκάλυψαν τα ονόματά τους, είχαν πει στο Gizmodo ότι άλλοι εργαζόμενοι (curators) «έθαβαν» τακτικά ειδήσεις/ δημοσιεύματα συντηρητικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα έβαζαν με τεχνητό τρόπο άλλα θέματα στη λίστα.

Ο Τζον Θιουν, επικεφαλής της επιτροπής, είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι βασικός προβληματισμός του είναι το ενδεχόμενο το Facebook να προβαίνει σε παραπλανητική «συμπεριφορά», εάν εργαζόμενοι ανακατεύονται με το τι προβάλλεται ως trending news.

«Αν έχεις μια δηλωμένη πολιτική, που αυτοί που σε ακολουθούν ή το κοινό σου ξέρουν ότι ισχύει, ότι χρησιμοποιείς έναν αντικειμενικό αλγόριθμο για τα trending topics- τότε καλύτερα να ακολουθείς αυτή την πολιτική» είπε ο Θιουν. «Είναι θέμα διαφάνειας και ειλικρίνειας, και δεν θα έπρεπε να γίνονται προσπάθειες αποπροσανατολισμού του αμερικανικού κοινού».

Στην επιστολή ζητούνται πληροφορίες για την οργανωτική δομή του χαρακτηριστικού των Trending Topics. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε στόχος κριτικής από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Χάρι Ράιντ, που σε δήλωσή του στο Reuters ανέφερε πως η ρεπουμπλικανική γερουσία «αρνείται τις ακροάσεις για τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο Μέρικ Γκάρλαντ, αρνείται να χρηματοδοτήσει το αίτημα του προέδρου για βοήθεια για τον ιό Ζίκα και παίρνει τις περισσότερες ημέρες άδειας για οποιαδήποτε γερουσία από το 1956, αλλά θεωρεί ότι οι ακροάσεις για το Facebook αποτελούν επείγον θέμα εθνικού συμφέροντος».

Εκπρόσωπος του Facebook επιβεβαίωσε πως η επιστολή έχει ληφθεί και ότι οι πρακτικές για τα Trending Topics συνεχίζουν να εξετάζονται. Σημειώνεται πως, παρά την απάντηση του Τομ Στόκι, υψηλόβαθμου στελέχους του Facebook και αρμοδίου για το συγκεκριμένο κομμάτι, η Κέιτι Ντράμοντ, αρχισυντάκτρια του Gizmodo, σε δήλωσή της στο Reuters υποστήριξε το επίμαχο δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το ακριβές.

Προτεινόμενα για εσάς