Στις 17/5 στη Βιέννη η σύνοδος της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016 22:12
UPD:22:21
REUTERS/BASSAM KHABIEH

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 17 χωρών μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη την 17η Μαΐου, αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.

Τη Δευτέρα, Ουάσιγκτον και Μόσχα δεσμεύτηκαν να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους» για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, καθώς και για να πείσουν τους αντιμαχόμενους να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την 27η Φεβρουαρίου, αλλά έχει παραβιαστεί πολλές φορές.

«Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας θα συγκληθεί επισήμως για να προωθήσει τις συμφωνίες που πετύχαμε με τους Ρώσους αναφορικά με αυτή τη συμφωνία (σ.σ. εκεχειρίας) καθώς και για να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διάρκεια της συμφωνίας, έως την εφαρμογή της (διαδικασίας) πολιτικής μετάβασης», δήλωσε ο κ. Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως αναμένει οι συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει η αντιπολίτευση να πραγματοποιηθούν «μερικές μέρες μετά από αυτή τη συνάντηση».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η κατάσταση στη Συρία παραμένει περίπλοκη, αλλά η Ρωσία ελπίζει πως η συνεργασία της με τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές σε αυτή την χώρα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τους ανώτατους στρατηγούς του στο Σότσι, στην πόλη στα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Πούτιν τόνισε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 10.000 επιδρομές στην Συρία από την έναρξη της εκστρατείας της Μόσχας τον Σεπτέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή