Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Με τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα;
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 17:01

A- A A+

ΜΙΑ πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος της Αλ-Κάιντα για τη σειρά των εκρήξεων που σημειώθηκαν στο Λονδίνο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η «Μυστική Οργάνωση του Τζιχάντ της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη» με μήνυμά της στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» προειδοποίησε και την Ιταλία και τη Δανία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί σε λεωφορεία και σταθμούς του μετρό στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας -κάποια ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για επτά η οκτώ εκρήξεις, η Σκότλαντ Γιάρντ αναφέρει τέσσερις, οι τρεις στο μετρό- και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 και τον τραυματισμό εκατοντάδων ατόμων, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για 54 νεκρούς και 1000 τραυματίες. Το δίκτυο του μετρό θα παραμείνει κλειστό όλη μέρα.

Στην ανακοίνωσή της η βρετανική αστυνομία είναι πολύ προσεκτική στη διατύπωση και αναφέρει πως δεν γνωρίζει ακόμη αν καμικάζι βομβιστές βρίσκονται πίσω από τη σειρά επιθέσεων.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο από την οποία προκλήθηκαν θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από το Γκλενίγκλς όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της G8.

Οι επιθέσεις είχαν ρυθμιστεί όπως φαίνεται για να συμπέσουν με τη σύνοδο κορυφής της G8, πρόσθεσε ο Μπλερ, σημειώνοντας πως ό,τι κι αν κάνουν οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν στους στόχους τους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα εγκαταλείψει τη σύνοδο κορυφής εντός "μερικών ωρών" για να μεταβεί στο Λονδίνο και ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν έχει καμία ένδειξη ότι προγραμματίζεται στις ΗΠΑ μία επίθεση παρόμοια με αυτές που σημειώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο και ως εκ τούτου δεν σχεδιάζει άμεσα να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσε τους Γάλλους σε επαγρύπνηση, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας από "πορτοκαλί" σε "κόκκινο", που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια μέσα μεταφοράς ενισχύθηκαν σήμερα και στο δίκτυο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ολη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Τζουζέπε Πιζάνου.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των κύριων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας του.

Πολλοί ξένοι ηγέτες έστειλαν τηλεγραφήματα στον Τόνι Μπλερ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Λονδίνου. «Είμαστε σε αυτήν την περίσταση όλοι Λονδρέζοι», δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από τη Νέα Υόρκη (11 Σεπτεμβρίου 2001) και τη Μαδρίτη (11 Μαρτίου 2004).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος. Αναστάτωση στις διεθνείς αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/07/1069055.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή