Αθήνα: Αποτροπιασμός της πολιτικής ηγεσίας για τις επιθέσεις

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 18:15
UPD:19:00
A- A A+

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε προς τη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας συλλυπητήριο μήνυμα. «Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας σας που προκάλεσαν το θάνατο αθώων πολιτών καταδικάζονται από κάθε άνθρωπο με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Σας εκφράζω προσωπικώς τα συλλυπητήρια μου και σας μεταφέρω τα αισθήματα συμπαράστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη χώρα σας και τις οικογένειες των θυμάτων», τονίζεται στο μήνυμα του Ελληνα προέδρου.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ την ακόλουθη επιστολή:

«Πληροφορήθηκα με οδύνη και αποτροπιασμό τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού επιθυμώ να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια.

Και αυτή η πράξη τυφλής βίας υπογραμμίζει ότι η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει ενεργή. Απέναντι σ' αυτήν την κοινή απειλή, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή η δέσμευσή μας για αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων».

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την αποτρόπαιη και βάρβαρη τροκρατική ενέργεια στο Λονδίνο δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και την οδύνη του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Σε ερώτηση αν προβλέπει την αναζήτηση κάποιου νέου Ιράκ, λόγω της δήλωσης του κ. Μπλερ ότι υπήρξε επίθεση τρομοκρατική κατά της Μ. Βρετανίας, ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να σχολιάσει. Επισήμανε ότι το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στηρίζεται στην αναζήτηση των αιτίων του φαινομένου και τις ρίζες του, οι οποίες είναι οικονομικές, κοινωνικές κ.α.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, από την Μόσχα όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, στο οποίο «καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευση, τα αίτια ή τα κίνητρά της».

Τον αποτροπιασμό του, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, σε επικοινωνία που είχε με τον βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα Σάιμον Γκας.

Επίσης, ο υπουργός γνωστοποίησε στον κ. Γκας πως το υπουργείο μπορεί να διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα, σε περίπτωση που αυτά χρειαστούν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον βρετανό πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Michael J. Martin, «για τις τραγικές απώλειες που προκλήθηκαν από τις σημερινές τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο».

Η κα Μπενάκη εκφράζει την αλληλεγγύη της στον βρετανικό λαό, και αναφέρει ότι «η Βουλή των Ελλήνων και ο ελληνικός λαός καταδικάζουν πλήρως αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες που αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και στην υπονόμευση των κοινών μας ανθρώπινων αξιών».

«Το ερώτημα είναι, ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες, που σκορπίζουν το θάνατο σε ανύποπτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι ωφελείται ο ιμπεριαλισμός. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά των λαών και χωρών», σημειώνει το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ εκφράζει «τον αποτροπιασμό του για τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνου που έπληξαν ανύποπτους και αθώους πολίτες. Αμέριστη είναι η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες και προς τον βρετανικό λαό... Πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας συντονισμένα όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου για να ξεριζωθούν οι αιτίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία».

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, αλλά και στον δήμαρχο του Λονδίνου Kεν Λίβινγκστον και στο Δήμαρχο του City.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή