Το Λονδίνο μετρά τις πληγές του

Συγκεχυμένες ακόμη οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 07:41

A- A A+

ΥΠΟ το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, η βρετανική πρωτεύουσα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες, σχετικά με τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, οι νεκροί ανέρχονται στους 38, ενώ οι τραυματίες στους 700.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι οι νεκροί είναι 50 και οι τραυματίες 300, εκ των οποίων οι 50 πολύ σοβαρά. Στους 52 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζων Χάουαρντ, επικαλούμενος πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου, την τελευταία ενημέρωση που είχε.

Μεταξύ των τραυματιών, είναι και η 19χρονη Κύπρια Ντανιέλα Κόλλια, μόνιμη κάτοικος του Λονδίνου, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ αγνοείται άλλος ένας Κύπριος, ο Φίλιππος Πάτσαλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας.

Παρακλάδι της Αλ-Κάϊντα ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, παρακλάδι της Αλ-Κάϊντα, στην Ευρώπη, με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Πλαστό και αναξιόπιστο, το χαρακτηρίζουν οι αρχές της Ιταλίας και της Δανίας, τις οποίες απείλησε η οργάνωση.

Οι επιθέσεις αυτές φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά της Αλ-Κάϊντα, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Στο ενδεχόμενο, η μία τουλάχιστον από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, να έχει πραγματοποιηθεί από καμικάζι, αναφέρεται ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος ειδικούς, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες. Οι βρετανικές αρχές, έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Η εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει, ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, τον περασμένο μήνα, υποβάθμισαν τον κίνδυνο επίθεσης από την Αλ-Κάϊντα, από «σοβαρό» γενικώς, σε «απλώς υπαρκτό». «Ουδέν σχόλιον», ήταν η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης για το δημοσίευμα.

HΠΑ και Ευρώπη καταδίκασαν τις επιθέσεις

Τις επιθέσεις καταδίκασαν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία της Ελλάδας.

Οι περισσότερες γραμμές του λονδρέζικου μετρό, θα λειτουργήσουν σήμερα, εκτός από τις δύο, οι οποίες επλήγησαν από τις επιθέσεις. Η εταιρεία, κάλεσε τους επιβάτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ανακοίνωσε, ότι θα διατεθούν περισσότεροι υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση της συγκοινωνίας.

Τα συλλυπητήριά του, προς τον Τόνι Μπλερ, εξέφρασε με επιστολή του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο για πράξη τυφλής βίας, και υπογράμμισε πως η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει ισχυρή, όπως ισχυρή παραμένει και η δέσμευση, για αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καταδίκασε το αποτρόπαιο και βάρβαρο κτύπημα, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζει ότι από ενέργειες όπως αυτή, ωφελείται ο ιμπεριαλισμός και ότι θα ακολουθήσουν νέα τρομοκρατικά μέτρα κατά λαών και χωρών. Ο Συνασπισμός αναφέρει ότι χρειάζεται αγώνας για να ξεριζωθούν οι αιτίες της τρομοκρατίας.

Η δήμαρχος Αθηναίων, με τηλεγράφημά της στον Τόνι Μπλερ, καταδίκασε τις αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας στο κέντρο του Λονδίνου, που όπως τονίζει, συγκλόνισαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο οποίος στέκεται δίπλα στο βρετανικό έθνος.

Δεν υπάρχει Ελληνας μεταξύ των τραυματιών

Κανένας Ελληνας δεν βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, ενώ δεν κινδύνευσαν μαθητές του Μουσικού Λυκείου Καλαμάτας, οι οποίοι επέστρεψαν ήδη στην Ελλάδα, και ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, που βρίσκονται 60 χλμ., μακριά από το Λονδίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών, έστησε γέφυρα επικοινωνίας με τη βρετανική πρωτεύουσα. Οσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, στον αριθμό: 0044-207-727-7570 και με το Προξενείο μας στη βρετανική πρωτεύουσα, στον αριθμό: 0044-207-313-5623 και 5626.

Μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη χώρα μας. Σε ισχύ τέθηκαν στο μετρό, τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια, αλλά και σε όσα έχουν διακρατική συγκοινωνία, να φρουρούνται εμπορικά πλοία και πλοία αναψυχής, βρετανικών συμφερόντων.

Αναστάτωση στις αγορές

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές από το μακελειό στο Λονδίνο. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές αεροπορικών και ξενοδοχειακών εταιρειών, ενώ η βρετανική λίρα υποχώρησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Με πτώση 1,28%, έκλεισε και ο γενικός δείκτης χθες στη Σοφοκλέους. Το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κινήθηκε ανοδικά, παρά τις πρώτες ενδείξεις. Το πετρέλαιο, επανήλθε σε επίπεδα άνω των 60 δολ. το βαρέλι, μετά από προσωρινή υποχώρηση στα 57,20 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή