Ιδιότυποι «Ναυαγοσώστες» καταδύονται στα νερά της λογοτεχνίας

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 11, 12 και 13 Μαΐου
Τρίτη, 10 Μαΐου 2016 10:45

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι αθλητές εκτελούν χορογραφίες που παραπέμπουν στα τέσσερα είδη της κολύμβησης.

A- A A+

Στα βαθιά νερά της λογοτεχνίας βουτούν είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες, για να «καταδυθούν» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία  115 ετών, ενσαρκώνοντας τους περίφημους «Ναυαγοσώστες» τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως αυτός τους απέδωσε το 1901, στο κείμενό του.

Νεαροί κολυμβητές και παλαιοί πρωταθλητές της ανοιχτής θάλασσας συντονίζονται με τις νότες του πιάνου και τον ρυθμό του μετρονόμου, στην πρωτότυπη και υπαινικτική θεατρική παράσταση «Οι ναυαγοσώστες: Swim or Die», που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 11, 12 και 13 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

Μια διαφορετική ανάγνωση

Τη δραματοποίηση της ιδιαίτερης γραφής του σπουδαίου μας λογοτέχνη υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Ρόδης και ο Γιάννης Κυφωνίδης, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία, σε συνεργασία με τον προπονητή κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά. Συνδυάζοντας την αφήγηση και τη μουσική με τις χορογραφικές κινήσεις της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die», αλλά και τις εναλλαγές του φυσικού φωτός της ημέρας με τα σταθερά σημεία του τεχνητού φωτισμού της σκηνής, η 60άλεπτη παράσταση επιχειρεί μια διαφορετική ανάγνωση του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η δράση της αρχίζει εκτός του Μεγάρου Μουσικής, στον πλακόστρωτο χώρο της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, όπου, με σκηνικό τη θάλασσα, οι κολυμβητές συγκεντρώνονται, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, για να συζητήσουν και, υπό το βλέμμα των θεατών, να εισέλθουν στη σκηνή με αθλητική περιβολή.

Ο ιδανικός πλοηγός

«Οι ήχοι, οι εικόνες και το ήθος, που απορρέουν τόσο από την αυθεντική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όσο και από τη διασκευή της στη νέα ελληνική, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για οποιονδήποτε δημιουργό θέλει να δραματοποιήσει, να παρουσιάσει επί σκηνής ένα λογοτεχνικό κείμενο. Αυτά τα στοιχεία, αλλά, πολύ περισσότερο, η ατμόσφαιρα και το περιεχόμενο του έργου του κορυφαίου συγγραφέα, που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, ήταν που μας ενέπνευσαν. Θέλαμε να συνδυάσουμε τη λογοτεχνία με την κολύμβηση και το θέατρο. Το ιστορικό διήγημα “Οι ναυαγοσώστες” αποτέλεσε τον ιδανικό πλοηγό σε αυτήν την προσπάθειά μας» εξηγεί ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ιωάννης Κυφωνίδης.

Για τα σύγχρονα ναυάγια της Μεσογείου

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι αθλητές εκτελούν χορογραφίες που παραπέμπουν στα τέσσερα είδη της κολύμβησης: ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα, ενώ, με τις σύγχρονες κινήσεις και τις συνεχείς εισόδους ή εξόδους τους από τη σκηνή αναπαριστούν τις εικόνες του πλιάτσικου ενός ναυαγίου ολλανδικού πλοίου, που αφηγείται στο κείμενό του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ένα σωσίβιο, που βρέθηκε πρόσφατα στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της αρχαίας Κνίδου, από Έλληνες κολυμβητές, αξιοποιείται με συμβολικό τρόπο στην παράσταση, για να υποδηλώσει τα σύγχρονα ναυάγια της Μεσογείου, με θύματα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία.

«Κολύμπα για τη ζωή»

Η ομάδα «Swim or Die» έχει την έδρα της στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, και τα μέλη της συμμετέχουν συχνά σε αθλητικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας, αποσπώντας αξιόλογες διακρίσεις.

«Η ίδια η ζωή είναι ένας αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης, στον οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε, για να μη βουλιάξουμε. Το σύνθημά μας είναι “κολύμπα, για να τερματίσεις”, γιατί αυτό έχει, πάνω από όλα, σημασία: η συνεχής προσπάθεια και όχι ο πρωταθλητισμός ή ο βέλτιστος χρόνος. Οι κολυμβητές της ομάδας δίνουμε το “παρών” στη θεατρική σκηνή, εκκινώντας από διαφορετικές πολιτιστικές αφετηρίες και αναλαμβάνοντας ρόλους ηθοποιών. Παράλληλα, όμως, διοργανώνουμε διάφορες κοινωνικές δράσεις με την προτροπή “Swim for Life”, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους, άπορους και πρόσφυγες» σημειώνει ο Ιωάννης Κυφωνίδης.

«Να διασώσουμε τις ψυχές μας»

Πρώην δημοσιογράφος, ο Ιωάννης Κυφωνίδης, εκτός από τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία, ασχολείται ερασιτεχνικά με την κολύμβηση, προπονούμενος κάθε μέρα. Καταλήγοντας, σημειώνει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να διασώσουμε τις ψυχές μας, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα. Όσα τραγικά συμβαίνουν στα νερά της Μεσογείου δεν μπορούν να μας αφήνουν απαθείς. Ως άλλοι ναυαγοσώστες, επιβάλλεται να κινητοποιηθούμε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να προσφέρουμε λύσεις εκεί, όπου οι πολιτικοί αποτυγχάνουν».

Ταυτότητα παράστασης

Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ρόδης - Ιωάννης Κυφωνίδης, σκηνοθεσία: Ιωάννης Κυφωνίδης, τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης: Νικόλας Ρεπανάς, μουσική: Αθηνά Νάννου, φωτιστική - σκηνική επιμέλεια: Fashionart Lover, ενδυματολογική επιμέλεια: Swim or Die, αφίσα - trailer - φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουζέπας, οργάνωση παραγωγής - δημόσιες σχέσεις: Χριστίνα Τζώρτζη, επιμέλεια παραγωγής: Dominus Productions. Διανομή: αφηγήτρια - μουσικός: Αθηνά Νάννου, ναυαγοσώστες: ομάδα μαραθώνιας κολύμβησης «Swim or Die».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία -  Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας): 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τηλεφωνικά: 2310 895938 - 9, ηλεκτρονικά: tch.gr και ticketservices.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς