Λονδίνο: Η επόμενη ημέρα

Επουλώνει τις πληγές του - Τουλάχιστον 50 νεκροί, 700 τραυματίες
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 17:16
UPD:17:28

A- A A+

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ πρωτεύουσα προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς -οι περισσοτεροι σταθμοί του μετρό λειτουργούν το ίδιο και τα δρομολόγια των λεωφορείων- ενώ συνεχίζει να μετρά τις πληγές της.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός, πάνω από 50 νεκροί και 700 τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο Ελληνοκύπριοι, που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε κεντρικό νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ το κυπριακό ΥΠΕΞ διερευνά την πληροφορία ότι ο οδηγός ενός των τρένων, είναι Αγγλοκύπριος, ο οποίος έχει τραυματισθεί.

Εν τω μεταξύ, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κατάγεται από την Κρήτη, ονόματι Γιώργος Ψαραδάκης, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και παντρεμένος με Ελληνοκύπρια.

Μετά τη χθεσινή επίθεση νοσηλεύτηκε για μερικές ώρες σε νοσοκομείο του Λονδίνου και στη συνέχεια οι γιατροί του επέτρεψαν να επιστρέψει στο σπίτι του.

Η αστυνομία καθώς και η εταιρεία στην οποία εργάζεται έχουν απαγορεύσει να συνομιλεί με δημοσιογράφους, καθώς είναι για την αστυνομία ένας πολύτιμος μάρτυρας για τις συνθήκες της επίθεσης.

Οι χθεσινές επιθέσεις στο Λονδίνο προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό 700, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Ιαν Μπλερ, διευκρινίζοντας ότι 350 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, 22 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να φθάσουν σε ένα από τα βαγόνια υπόγειου συρμού, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο δίκτυο του μετρό.

Ο Ιαν Μπλερ δήλωσε επίσης ότι η βρετανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην υπόθεση ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από καμικάζι. «Ωστόσο σε αυτό το στάδιο τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις «φέρουν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα».

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξενούν τη μαρτυρία του 61χρονου Ρίτσαρντ Τζόουνς, επιβάτη του λεωφορείου, ο οποίος έκανε λόγο για έναν ψηλό νεαρό, με νευρική συμπεριφορά, που έσκυβε συνέχεια προς την τσάντα του, καθώς και μαρτυρίες άλλων επιβατών για τον ίδιο άνδρα. Εάν επαληθευτεί η υπόθεση του καμικάζι, τότε στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ προειδοποίησε ότι η χώρα πιθανόν να αντιμετωπίσει και νέες επιθέσεις και για το λόγο αυτό, το σύνολο των προσπαθειών εστιάζεται στην αναγνώριση της ταυτότητας των δραστών. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Την επίθεση καταδίκασε η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς που στην Βρετανία θεωρείται τρομοκρατική.

Οι βρετανικές εφημερίδες ασκούν οξύτατη κριτική για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Από δημοσιεύματα αποκαλύπτεται, ότι τον περασμένο μήνα οι αρχές είχαν υποβιβάσει το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με την Γκάρντιαν, η απόφαση της τρομοκρατικής υπηρεσίας ελήφθη εκτιμώντας ότι οι ηγέτες της Αλ Κάιντα δεν είχαν την δυνατότητα να διατάξουν μια συντονισμένη επίθεση στη Βρετανία.

Με επίθεση εναντίον της Ρώμης απειλεί με ανακοίνωσή της στο Ιντερνετ η «Οργάνωση της αλ Κάιντα - Τζιχάντ στην Αραβική Χερσόνησο», προκειμένου να «τιμωρήσει την Ιταλία, επειδή υποστηρίζει τις ΗΠΑ».

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους, ιδιαίτερα στα θαλάσσια σύνορά της με τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, δύσκολη ήταν για τους Λονδρέζους η επιστροφή στην καθημερινότητα, καθώς το πρωί σήμανε συναγερμός και οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν δύο σταθμούς του μετρό, λόγω ύποπτων δεμάτων.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, και εμφανίζουν σήμερα τάσεις ανάκαμψης, καθώς εκτιμάται πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μείζονες οικονομικές επιπτώσεις, άποψη που είχε διατυπωθεί και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004, στη Μαδρίτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/08/1069253.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή