Δημιουργικότητα και φρεσκάδα στο 9o Bob Theatre Festival

Στο Bios, από 9 έως και 15 Μαΐου
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 08:30
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Δημιουργικότητα, φρεσκάδα και θετική ενέργεια αποπνέει και αυτή τη χρονιά το Bob Theatre Festival, το οποίο, με πυρήνα το καλό θέατρο νέων ταλαντούχων δημιουργών, πραγματοποιείται στο Bios, από τη Δευτέρα 9 έως και την Κυριακή 15 Μαΐου.

Στο φετινό ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο  Γιώργος Νανούρης, ο οποίος - στο πλαίσιο της τιμητικής του διάκρισης - παρουσιάζει την πολυσυζητημένη και αγαπημένη παράσταση «Κατερίνα», που ανοίγει τη διοργάνωση με τα έσοδά της να διατίθενται στην Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «Μαζί».
 

«Οικογένεια Μπες - Βγες», 4Frontal

Χωρισμένο σε 5 ενότητες

Το πρόγραμμα του 9ου Bob Theatre Festival χωρίζεται σε 5 ενότητες:

  1. Παραστάσεις που ξεχώρισαν τη σεζόν που πέρασε.
  2. Πρεμιέρες που παρουσιάζονται ειδικά για τους θεατές του Φεστιβάλ.
  3. Κωμωδία: το Bob Theatre Festival, σε συνεργασία με το 2o Avaton International Comedy Festival, παρουσιάζει μια επιλογή από stand - up comedy και αυτοσχεδιασμό.
  4. Ανατρεπτικό κουκλοθέατρο για «ψαγμένους» θεατές, 12 ετών και άνω.
  5. Διαγωνισμός νέων δημιουργών Scratch Night 2016, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

 

O Γιάννης Σαρακατσάνης

Με μεγάλο ενθουσιασμό

Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για το Bob Theatre Festival, ο διοργανωτής του, Γιάννης Σαρακατσάνης, ο τιμώμενος Γιώργος Νανούρης και κάποιοι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες μάς μιλούν για το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα, που έγινε θεσμός.

Γιάννης Σαρακατσάνης: «Το Φεστιβάλ μας κλείνει φέτος 9 χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε, το 2008, λειτουργήσαμε “οικογενειακά»”, καλώντας θεατρικές ομάδες, με τις οποίες γνωριζόμασταν και είχαμε φιλικές σχέσεις. Το Φεστιβάλ, όμως, έπρεπε να μεγαλώσει. Κι εμείς αρχίσαμε να λειτουργούμε ως σκάουτερ νέων ομάδων. Πηγαίναμε ινκόγκνιτο, για να δούμε παραστάσεις από ομάδες, που δεν ξέραμε πιο πριν, και, εάν μας άρεσαν, αποκαλύπταμε την ταυτότητά μας, καλώντας τους στο Φεστιβάλ! Χρόνο με τον χρόνο και παράσταση με την παράσταση, η αρχική οικογένεια μεγάλωσε, χωρίς, όμως, να σταματήσει ποτέ να είναι οικογένεια!

Για να συνεχίσουμε, λοιπόν, τον παραλληλισμό με την οικογένεια, μπορούμε να πούμε πως, φέτος, αποκτάμε το πρώτο μας παιδί. Η παράσταση “Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς” είναι η πρώτη επίσημη σύμπραξη ομάδων στο Bob Theatre Festival. Η πρόταση έγινε από την ομάδα 4Frontal προς εμάς, τους Abovo, και, φυσικά, την αποδεχτήκαμε. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή κωμωδία πέντε σκηνοθετών και έντεκα ηθοποιών, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Αλεσάντρο Μπόφα, και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 9.15».

O Γιώργος Νανούρης

Γιώργος Νανούρης: «Το Bob έγινε εννιά χρόνων! Πώς περνάνε τα χρόνια! Σαν χθες μου φαίνεται, που ήταν μόνο μια ιδέα στο μυαλό του Γιάννη Σαρακατσάνη και των Abovo. Σαν χθες μου φαίνεται πως παρουσίασα εκεί το “Εδώ”, την πρώτη παράσταση που έκανα με φακούς, και, λίγο αργότερα, το “Λίγο φως”, την παράσταση που είχε προκύψει από ένα σεμινάριο, που έκανα για τη χρήση των φακών στο θέατρο, και, τώρα, πάλι στο Bob, παρουσιάζοντας την “Κατερίνα”, την τρίτη παράσταση που έκανα, χρησιμοποιώντας και εξελίσσοντας τη χρήση του φακού στη σκηνή, την παράσταση που μου άλλαξε τη ζωή.

Τρεις φορές, λοιπόν, στο Bob, και τις τρεις με φακό! Με έναν φακό, η δέσμη του οποίου έμελλε, τελικά, να φωτίσει πολλά περισσότερα και πολύ πιο μακριά από όσα φανταζόμουν. Τι παράξενη που είναι η ζωή και τι ωραία που ξεκινάμε μαζί, τα χρόνια περνάνε, συμπορευόμαστε, συνεχίζουμε και είμαστε ακόμα εδώ και παίζουμε και ονειρευόμαστε σαν μικρά παιδιά. Και τι περίεργο, όταν αυτά τα όνειρά μας, κάποιες φορές, γίνονται πραγματικότητα. Και τι παράξενο το Bob να τιμά εμένα! Ποιόν; Εμένα;

Σκέφτηκα, λοιπόν, πως το λιγότερο, που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως μικρή ανταπόδοση, είναι να διαθέσουμε τα χρήματά μας, από αυτήν την παράσταση στις 9 Μαΐου, για έναν καλό σκοπό. Ευχαριστώ τον Αύγουστο, τη Λένα και τον Λόλεκ, που δέχτηκαν  κατευθείαν. Διαλέξαμε την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης “Μαζί”, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο για τις διαταραχές διάθεσης (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή), με σκοπό τη στήριξη, την ενδυνάμωση και την ενημέρωση. Ελάτε, λοιπόν, όσοι περισσότεροι μπορείτε. Είναι για καλό σκοπό! Ευχαριστώ για τη χαρά, να είμαστε όλοι καλά! Θα τα πούμε στο Bob».

Ομάδα Τρις - «Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου».

Ομάδα Τρις: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που μας δίνεται ξανά η ευκαιρία να ζωντανέψουμε μια παράσταση που αγαπάμε, το “Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου”. Το Bob Theatre Festival είναι ένα Φεστιβάλ, που στηρίζει τη δημιουργικότητα των νέων ομάδων, και ευχαριστούμε πολύ τους 4frontal και τους Abovo, που μας δίνουν αυτήν την ευκαιρία!

Την Παρασκευή 13 και την Κυριακή 15 Μαΐου, θα επικοινωνήσουμε ξανά αυτό το μεγάλο κείμενο στο κοινό, χρησιμοποιώντας όρους αφήγησης και παιχνιδιού, ισορροπώντας ανάμεσα στην αιχμηρή θεματική του έργου και στο χιούμορ που, από γραφής, εμπεριέχει αυτό το κείμενο. Ο “Κόλχαας” είναι ένα ασυνήθιστο οδοιπορικό. Μια εναγώνια αναζήτηση δικαίωσης. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την ιστορία του Κόλχαας - ιστορία βασισμένη στη ζωή του ληστή Χανς Κολχάζεν που έζησε στα μέσα του 16ου αιώνα, στη Γερμανία - ως μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί τώρα. Δίπλα μας.

Ο Κόλχαας δεν αντέχει την αδικία, τη βρίσκει παράλογη. Το ειρωνικό είναι ότι, στην προσπάθειά του να δικαιωθεί, εγκλωβίζεται σε μία ακόμα πιο παράλογη δίνη. Είναι σαν να έχουμε να διαλέξουμε: ή θα αγνοούμε την οποιαδήποτε αδικία γίνεται σε μας ή στους συνανθρώπους μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά, ή, στην προσπάθειά μας να δικαιωθούμε, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Σε αυτό το έργο του Κλάιστ, ο ήρωας αποφασίζει να χάσει τα πάντα, προκειμένου να βρει την αξιοπρέπειά του ξανά. Όπως λέει: “Αν είναι να με κλωτσούν, καλύτερα να είμαι σκυλί, παρά άνθρωπος”.

Το έργο αυτό έχει προεκτάσεις φιλοσοφικές και πολιτικές. Σε μία χώρα, όπως τη δική μας, που, πολλές φορές, η ίδια η φύση των θεσμών, που ορίζουν τη ζωή μας (κράτος, δικαιϊκό σύστημα), μοιάζει να δοκιμάζεται, κείμενα, όπως ο “Μίχαελ Κόλχαας”, ανοίγουν έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο πάνω στη θέση μας, ως πολίτες, μέσα στα σύγχρονα κράτη».

O Χρήστος Καρασαββίδης

Χρήστος Καρασαββίδης: «Στην τρίτη μου συμμετοχή στο Bob Theatre Festival, το μεγαλύτερο νεανικό θεατρικό Φεστιβάλ, θα ξαναπαρουσιάσω - μετά το 104 και το Θησείον - τις “Περσινές βροχές”, τον γυναικείο μονόλογο που έγραψα και σκηνοθέτησα, προσπαθώντας να καταλάβω ποιό είναι αυτό το μαγικό υλικό, από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι και, τη μια, μας καταστρέφει και, την άλλη, μας ξαναγεννά. Πιστεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον και σε μια γενιά καλλιτεχνών πιο πεισμωμένη, μορφωμένη και αδικημένη από οποιαδήποτε άλλη, ευελπιστώ, μέσω των “Περσινών βροχών”, ο κόσμος να την εμπιστευτεί περισσότερο. Αυτήν τη γενιά. Τη γενιά μου».

Λάμπρος Φισφής

Λάμπρος Φισφής: «Πριν από 4 χρόνια, δειλά δειλά, δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το stand up comedy και το improv comedy στο Bob Theater Festival. Και έτσι, ξεκίνησε μια αγαπημένη παράδοση! Φέτος, σε συνεργασία με το 2ο Avaton International Comedy Festival, συνεχίζουμε και παρουσιάζουμε ένα ποτ πουρί από αγαπημένες παραστάσεις κωμωδίας!».
 

«Κατερίνα», Λένα Παπαληγούρα, Λόλεκ, σκηνοθεσία - Γ. Νανούρης

Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ
 

Δευτέρα 9 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (1ος Προκριματικός, 120΄)

18.45 - Basement: «Περσινές βροχές», σκηνοθεσία: X. Καρασαββίδης (60΄)

20:15 - Basement: «Ποπ κορν», Repente (60΄)

21:00 - Main: «Κατερίνα», σκηνοθεσία: Γ. Νανούρης (75΄)

21:45 - Basement: «Λάφυρα Τhe Show», σκηνοθεσία: Μ. Κανναβός (70΄)

22:30 - Main: «Με το ίδιο μέτρο», C. for Circus (90΄)
 

«Περσινές βροχές»,  Δώρα Παρδάλη

Τρίτη 10 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (2ος Προκριματικός, 120΄)

20:00 - Basement: «Ο περαστικός», Cheek Bones (45΄)

21:15 - Main: «Είσαι ένα κτήνος», Βίσκοβιτς, AbOvo & 4Frontal  (70΄)

21:30 - Basement: «Περσινές βροχές», σκηνοθεσία: Χ. Καρασαββίδης (60΄)
 

«Οι ακαταμάχητοι λεβέντες - Η τελική αναμέτρηση μέρος Β΄», επίPlay

Τετάρτη 11 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (3ος Προκριματικός, 120΄)

19:00 - Basement: «Λάφυρα The Show», σκηνοθεσία: Μ. Κανναβός (70΄)

21:15 - Main: «Η μαζώχτρα», σκηνοθεσία: Κ. Παπακωνσταντίνου (90΄)

21:15 - Basement: «Σχεδόν 40», Γιώργος Χατζηπαύλου (120΄)
 


Πέμπτη 12 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (4ος Προκριματικός, 120΄)

21:15 - Main: «Είσαι ένα κτήνος», Βίσκοβιτς, Abovo & 4Frontal - (70΄)

21:30 - Basement: «MusiComedy», Αριστοτέλης Ρήγας (90΄)

 

«72 ώρες», σκηνοθεσία - Γ. Σαρακατσάνης

Παρασκευή 13 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (1ος Ημιτελικός, 120΄)

19:30 - Basement: «Για έναν Άντρα και μια Γυναίκα», Jackie ’n Billy (60΄)

21:15 - Main: «72 ώρες», σκηνοθεσία: Γ. Σαρακατσάνης (90΄)

21:30 - Basement: «Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου», Τρις (75΄)

23:15 - Main: «Οι ακαταμάχητοι λεβέντες - Η τελική αναμέτρηση μέρος Β΄», επίPlay (55΄)


«Με το ίδιο μέτρο», C. for Circus

Σάββατο 14 Μαΐου

18:30 - Main: Scratch Night (2ος Ημιτελικός, 120΄)

19:00 - Basement: «Ποπ κορν», Repente (60΄)

20:30 - Basement: «Ο περαστικός», Cheek Bones (45΄)

21:15 - Main: «Οικογένεια Μπες - Βγες», 4Frontal (100΄)

21:45 - Basement: «Για έναν Άντρα και μια Γυναίκα», Jackie ’n Billy (60΄)

23:30 - Main: «Κωμικό ΜΠΟΥΜ» (100΄)



«Λάφυρα Τhe Show», σκηνοθεσία - Μ. Κανναβός

Κυριακή  15 Μαΐου

18:00 - Main: Scratch Night (Τελικός, 120΄)

19:00 - Basement: «Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου», Τρις (75΄)

21:00 - Main: «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο», Κουκλοθέατρο ParaMana (55΄)

21:15 - Basement: «Το παγκάκι», σκηνοθεσία: Γ. Καραντινάκης (90΄)

22:30 - Main: Τελετή Λήξης


«Η μαζώχτρα»

Πληροφορίες

Bios: Πειραιώς 84 - Αθήνα, τηλ.: 210 3425335. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 9 ευρώ, «Ο περαστικός»: 6 ευρώ. Τελετή Λήξης: ελεύθερη είσοδος. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς