Υπενθύμιση της απληστίας του τρόμου

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 20:22

A- A A+

Το τετραπλό χτύπημα στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005, αναβίωσε μνήμες από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, την Κωνσταντινούπολη, το Μπεσλάν, τη Μόσχα και άλλες περιοχές του πλανήτη μας, και έδειξε ότι η απειλή της τρομοκρατίας, είναι εδώ και πρέπει η διεθνής κοινότητα να δει με μία νέα οπτική πώς αντιμετωπίζεται, καθώς «είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει κανείς τους πυρήνες της τρομοκρατίας», όπως δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν. Το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας δεν εξαντλείται σε μία μανιχαϊστική ανάλυση.

Οι 2.000 και πλέον πολίτες στη Νέα Υόρκη, σηκώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αποχαιρέτησαν τις οικογένειες τους, πήγαν στη δουλειά τους, και δεν γύρισαν ποτέ. Ηταν μανάδες, παιδιά, αδέρφια, πατέρες, γιοι. Ηταν άνθρωποι. Και λείπουν.

21 Οκτωβρίου 2002. 117 άνθρωποι από 800 ομήρους στο θεάτρο της Μόσχας νεκροί στη διάρκεια της επιχείρησης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Ο θάνατος των 115 επήλθε από την εισπνοή του αερίου που χρησιμοποιήθηκε πριν την έφοδο, ενώ μόνο δύο έχασαν τη ζωή τους από την ανταλλαγή πυρών με τους Τσετσένους αντάρτες. Πήγαν στο θέατρο για την τροφή της ψυχής τους και έχασαν τη ζωή τους. Ηταν μανάδες, παιδιά, αδέρφια, πατέρες, γιοι, ήταν άνθρωποι. Και λείπουν.

20 Νοεμβρίου 2003. Κωνσταντινούπολη. Αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στερούν τη ζωή σε 50 και πλέον αθώους πολίτες, τραυματίζοντας περισσότερα από 800 άτομα, προκαλώντας τεράστιες υλικές καταστροφές και ανοίγοντας για μία ακόμη φορά έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας.

11 Μαρτίου 2004. Σοκ και δέος από το πολλαπλό τρομοκρατικό πλήγμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης. 191 ανυποψίαστοι πολίτες νεκροί.

Το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, το πιο αιματηρό που έχει γνωρίσει η Γηραιά Ηπειρος στη μεταπολεμική της ιστορία (οι επιθέσεις στη Μόσχα είναι, ασφαλώς, μια ιδιαίτερη περίπτωση).

3 Σεπτεμβρίου 2004. Μπεσλάν. Η πιο δραματική έναρξη σχολικής χρονιάς.

Ενοπλοι κρατούσαν ομήρους εκατοντάδες μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.

Ιούλιος 2005. Το Λονδίνο μετρά τις πληγές του. Τέσσερις εκρήξεις στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 50 νεκρούς και 700 τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά.

Για αυτούς που υπέστησαν την βαρειά απώλεια, η ζωή δεν θα είναι η ίδια. Η δολοφονία αθώων δεν μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί μόνο να την υπομείνει κανείς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή