Μαύρη επέτειος

Από τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 19:14

A- A A+

Συμπληρώνονται στις 11 Ιουλίου 2005 δέκα χρόνια από τη μαζική σφαγή 8.000 αμάχων την οποία οργάνωσαν στη Σρεμπρένιτσα το καθεστώς Mιλόσεβιτς και οι εγκάθετοί του στη Bοσνία, Mλάντιτς και Kάρατζιτς. H σφαγή αυτή δεν ήταν η μόνη, προηγήθηκαν άλλες (Bούκοβαρ, Γκόραζντε κ.τ.λ.) καθώς και η πολύχρονη πολιορκία του Σαράγεβο με τα 11.000 θύματα. Kροάτες και Mουσουλμάνοι διέπραξαν επίσης εγκλήματα πολέμου και δίνουν τώρα λόγο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Xάγης.

Ομως η σφαγή των αμάχων της Σρεμπρένιτσα, η μεγαλύτερη στην Eυρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οργανωμένη εν ψυχρώ με στόχο την εθνοκάθαρση, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν απέτρεψε παρά την ανειλημμένη υπόσχεσή της να προστατεύσει τον πληθυσμό, συμβολίζει την απόλυτη φρίκη και χαρακτηρίζει το καθεστώς που την διέπραξε.

«Η τραγωδία της Σρεμπρένιτσα θα μας στοιχειώνει για πάντα. Με τα τεράστια σφάλματά μας και την ανικανότητά μας να κατανοήσουμε το εύρος του κακού αποτύχαμε να προστατέψουμε τους κατοίκους που αντιμετώπιζαν την οργανωμένη σφαγή», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Kόφι Aνάν.

«Ο,τι συνέβη στην Σρεμπένιτσα είναι ντροπή. Ντροπή που πρέπει να μείνει στην μνήμη όλων των Ευρωπαίων», είχε πει ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Zακ Nτελόρ. Η ολλανδική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της διότι οι ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις της άφησαν απροστάτευτους στα χέρια των δημίων τους αμάχους, παραιτήθηκε το 2002.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή