Ερωτήσεις προς την Κομισιόν για τα δικαιώματα του Φαναρίου

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 20:57
A- A A+

Το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου έθεσε με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ζητώντας την παρέμβασή της προκειμένου να τροποποιηθεί το πρόσφατο τουρκικό νομοσχέδιο για τα Βακούφια και να εξασφαλιστεί η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για τις θρησκευτικές μειονότητες.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής έθεσε το ζήτημα της συντήρησης των ορθόδοξων ναών στην Τουρκία, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι με βάση σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης, σχετικά με την ακίνητη περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων, η οποία είχε παράνομα δημευθεί από τη Τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, «πρόκειται να επιστραφούν στους κατόχους τους μόνο τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο και όχι αυτά που έχουν πωληθεί σε ιδιώτες». Η ρύθμιση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων έχει ήδη προβεί σε μαζικές πωλήσεις των ακινήτων αυτών που αποτελούν πλέον ιδιωτική περιουσία. Επίσης, η ρύθμιση προβλέπει ότι «η επιστροφή της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται μόνον κατόπιν σχετικής προσφυγής των ενδιαφερομένων στα τουρκικά δικαστήρια, που θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα».

Για το θέμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επιστολή προς τις τουρκικές αρχές ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νόμου, προκειμένου να τροποποιηθεί. Ο ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί σχετικά με την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην ενέργεια αυτή, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής στην περίπτωση που οι αρχές δεν τροποποιήσουν το σχετικό νόμο.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Εξάλλου, με δεύτερη ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «σε περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης στη Νεάπολη της Καισαρείας, όπου επισκέφτηκε παλαιές μητροπόλεις, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί χώροι λατρείας της ορθόδοξης πίστης έχουν καταστραφεί ή έχουν μετατραπεί σε στάβλους, αποθήκες κλπ». Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συντηρηθούν αυτοί οι ναοί που αποτελούν στοιχείο της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι ο σεβασμός στους χώρους χριστιανικής λατρείας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας και απαράβατο όρο για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή