Βενεζουέλα: Εβδομάδα δύο εργάσιμων ημερών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 11:23
UPD:11:23
REUTERS/CARLOS EDUARDO RAMIREZ

Η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας βασίζεται στο πετρέλαιο και βρίσκεται σε βαθιά φάση ύφεσης, επηρεασμένη δραματικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Ο δημόσιος τομέας της Βενεζουέλας αποφασίστηκε να εργάζεται μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πηγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει πληγεί από την χειρότερη ξηρασία της χώρας από το 1969.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδίδει την περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας στο φαινόμενο Ελ Νίνο και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων στις παρωχημένες υποδομές της χώρας έχουν συμβάλει καθοριστικά στα προβλήματα έλλειψης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μειωμένη εβδομάδα εργασίας επηρεάζει σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού της Βενεζουέλα, που αριθμεί 30 εκατομμύρια άτομα.

Η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας βασίζεται στο πετρέλαιο και βρίσκεται σε βαθιά φάση ύφεσης, επηρεασμένη δραματικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014.

Με εξάρτηση από υδρογονάνθρακες για το 95% των εσόδων της από εξαγωγές, η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε έντονη κρίση με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των καυσίμων κατά 6.000%, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Άλλες χώρες-παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Νιγηρίας, έχουν ανακοινώσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της εξάρτησης από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Στη Βενεζουέλα, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα τέσσερα εκατομμύρια απαιτούμενων υπογραφών για την κήρυξη δημοψηφίσματος σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Μαδούρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή