Πρώτη πτώση των πωλήσεων iPhone

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 11:20
UPD:11:20
A- A A+

Την πρώτη πτώση πωλήσεων iPhone, καθώς και την πρώτη πτώση εσόδων μέσα σε 13 χρόνια ανακοίνωσε η Apple, καθώς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια αγορά η οποία δείχνει έντονα σημάδια κορεσμού.

Οι πωλήσεις της εταιρείας έπεσαν πάνω από 25% στην Κίνα, την πιο σημαντική αγορά μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για το επόμενο τρίμηνο.

Η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά περίπου 8%, κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι εξίσου απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα και άλλων εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Alphabet (Google) και το Twitter.

Η Apple ανακοίνωσε πως πούλησε 51,2 εκατ. iPhones στο δεύτερο τρίμηνο, πέφτοντας από τα 61,2 εκατ. μέσα στο ίδιο τρίμηνο πριν έναν χρόνο, αλλά πάνω από τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για 50 εκατ. συσκευές. Αν και είχε προβλεφθεί ότι θα υπήρχε πτώση των πωλήσεων, η ηγεσία της εταιρείας θα πρέπει να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι πρόκειται για προσωρινή τάση και όχι για κάτι μόνιμο, που θα χαρακτηρίζει το προϊόν- ναυαρχίδα της Apple.

EURONEWS

Αναλυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για κάποια νέα καινοτομία ή νέο προϊόν, παρά για βελτιώσεις στα υπάρχοντα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, είπε ότι η αγορά smartphones δεν αναπτύσσεται άλλο, ενισχύοντας τους προβληματισμούς περί κορεσμού. Επίσης, παραδέχτηκε πως το iPhone 6S δεν αποτελεί τόσο ισχυρό κίνητρο αντικατάστασης των προηγούμενων συσκευών όσο το iPhone 6. Ωστόσο, υπαινίχθηκε πως η Apple έχει καινοτόμες συσκευές που ετοιμάζει για το μέλλον, το οποίο χαρακτήρισε φωτεινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του iPhone SE, με την οθόνη των 4 ιντσών, κρίνεται ως ιδιαίτερα καλή, λόγω της δυνατής εξόδου του στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς