Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ελλάδας – θεσμών για το βασικό πακέτο μέτρων 5,4 δισ.

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 14:14
UPD:14:15
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η «αγωνία» αυτή τη στιγμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφύγει πάση θυσία να φέρει στη Βουλή και το δεύτερο πακέτο των έξτρα και υπό αίρεση μέτρων. 

A- A A+

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ει δυνατόν ακόμη και αύριο, Μεγάλη Τρίτη, για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. μέχρι το 2018.

Την ίδια ώρα οι όροι και οι προϋποθέσεις για το δεύτερο πακέτο έξτρα και υπό αίρεση μέτρων ύψους 3,6 δισ. είναι αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων-διαπραγματεύσεων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Το πρωί στο Μαξίμου έλαβε χώρα μίνι υπουργικό για το θέμα στο οποίο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Η «αγωνία» αυτή τη στιγμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφύγει πάση θυσία να φέρει στη Βουλή και το δεύτερο πακέτο των έξτρα και υπό αίρεση μέτρων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους ενώ όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr η πρόταση της Αθήνας είναι η επόμενη αξιολόγηση να γίνει σε ένα χρόνο από τώρα με τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων της Eurostat και ο φορέας που θα αναλάβει το όλο θέμα να είναι το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής. Με δική του εισήγηση θα ενεργοποιείται ο λεγόμενος «κόφτης», σε περίπτωση που πέσει έξω ο προϋπολογισμός τα προσεχή χρόνια και θα περικόπτονται αυτομάτως και αντιστοίχως όλοι οι κωδικοί.

Στο κύριο πακέτο των 5,4 δισ. έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ύψος του αφορολογήτου, όπου δεν αποκλείεται και νέα μείωση, κυρίως στους άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά.

Οι δύο πλευρές «χτενίζουν» τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημιουργίας του νέου υπερταμείου όπου μετά την αναγνώριση εκ μέρους όλων των πλευρών του ανεδαφικού στόχου για 50 δισ. η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται ότι το σύνολο του ποσού που θα προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

Τέλος στα «κόκκινα» δάνεια οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κοντά σε συμφωνία για προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη για ένα χρονικό διάστημα που μένει να συμφωνηθεί αν αυτό θα είναι μέχρι τη λήξη του 2016 ή του 2017.

Τα συγκεκριμένα ν/σ, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη θα έρθουν προς ψήφιση μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Πρόκειται για έτσι κι αλλιώς «δύσκολα νομοθετήματα», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος.

Στο Μαξίμου αναμένουν πολλά και από τη σημερινή πενταμερή συνάντηση στο Ανόβερο του Μπαράκ Ομπάμα και της Άγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.

Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης και διευκρίνισε ότι αυτό το σχήμα έχει συναντηθεί και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Τουρκία η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο UPI ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ήδη μια πρώτη συζήτηση με την Άγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα και τη συνεργασία Ευρώπης – ΔΝΤ είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος του αμερικανικού παράγοντα για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή