Καλούν την Τουρκία να συμμορφωθεί για Χάλκη, θρησκευτική ελευθερία

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 17:31
UPD:17:48
A- A A+

Τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, τον τερματισμό της κατάσχεσης και πώλησης περιουσιών θρησκευτικών κοινοτήτων αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητούν με κοινή δήλωσή τους ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τουρκική υποψηφιότητα Κάμιελ Ερλινγκς (ΕΛΚ) και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής Ελμαρ Μπροκ (ΕΛΚ).

Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν διασφαλίζεται πλήρως στην Τουρκία και ότι το τουρκικό σχέδιο νόμου σχετικά με τα θρησκευτικά ιδρύματα απέχει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι τρεις ευρωβουλευτές εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους για τη διαδικασία κατάσχεσης και πώλησης ιδιοκτησιών που ανήκουν στις θρησκευτικές κοινότητες ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να βάλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτήν την διαδικασία.

Οι τρεις ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι επανειλημμένως με ψηφίσματά τους έχουν ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διαπιστώνοντας μετά λύπης, όπως αναφέρουν, ότι η αναμενόμενη υπόσχεση των τουρκικών αρχών δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. «Για το λόγο αυτό ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να εκμεταλλευτούν το διάστημα που απομένει, μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να κάνουν μια σημαντική χειρονομία καλής θέλησης, η οποία θα έβρισκε θετική εκτίμηση από τη Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή