Πολωνία: Αντιδράσεις για νόμο που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 05:43
EPA/JERZY UNDRO

Η Πολωνία δε διαθέτει μεγάλο τομέα αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πέρυσι σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη Γερμανία. 

A- A A+

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει προκαλέσει εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις με την απόφασή της να θέσει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο που θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, τη στιγμή που αυτή σημειώνει άλματα προόδου.

Ο νόμος έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ώστε να καταστήσει τη νομοθεσία περί αιολικής ενέργειας πιο «φιλική προς τον πολίτη», σύμφωνα με αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να κατασκευάζονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση, αντιπροσωπεύοντας πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στους φόρους, καθώς και επιθεωρήσεις που θα μπορούν να διακόπτουν τη λειτουργία των αιολικών εγκαταστάσεων για μεγάλα τμήματα του έτους.

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», δήλωσε ο Ζιλ Ντίκσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. «Θα καθυστερήσει νέα έργα σε γραφειοκρατία και θα εισάγει δυσκολίες για τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες που δεν πληρούν τις νομικές απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Η Πολωνία δε διαθέτει μεγάλο τομέα αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πέρυσι σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη Γερμανία. Η Πολωνία είναι επίσης μία από τις κορυφαίες κατασκευάστριες θεμελίων για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ακόμη και αν η ίδια δε διαθέτει ακόμη σχετική βιομηχανία.

Η Πολωνία ωστόσο παραμένει μία από τις περισσότερες χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα στον κόσμο, και τα συμφέροντα αυτά έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να αντιδράσει πολλαπλές φορές το τελευταίο διάστημα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατεύθυνση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή