Η αλβανική σημαία δίπλα στην κρατική, στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 18:20
UPD:20:04
A- A A+

Ψηφίστηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων, το νομοσχέδιο για τη χρήση των σημαιών των εθνοτικών κοινοτήτων.

Η υιοθέτηση του νόμου αυτού ήταν η τελευταία υποχρέωση για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που απορρέει από τη Συμφωνία της Αχρίδας, η οποία ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κυρίαρχης (σλαβομακεδονικής) και των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας (αλβανικής, τουρκικής, βλάχικης, ρόμα).

Με το νόμο αυτό, οι εθνοτικές κοινότητες της ΠΓΔΜ αποκτούν το δικαίωμα της ανάρτησης των σημαιών που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύουν -παράλληλα με την κρατική- στα κυβερνητικά κτίρια και τα πολιτιστικά και άλλα δημόσια ιδρύματα, στις περιοχές όπου μια εθνοτική κοινότητα αποτελεί άνω του 50% του πληθυσμού.

Οι περισσότερες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο προέρχονται από την κυρίαρχη κοινότητα η οποία δεν βλέπει με «καλό μάτι», το ενδεχόμενο να αναρτάται η αλβανική σημαία δίπλα στη σημαία της ΠΓΔΜ, στις περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία (Τέτοβο, Γκόστιβαρ, Στρούγκα, Ντέμπαρ κ.α).

Από την άλλη, συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/14/1071320.htm .

«Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι σταθερή και δεν εμπνέει κινδύνους. Συμπεράναμε ότι οι ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στο Κόντοβο, αποτελούν κοινούς εγκληματίες. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες προσπάθειες από κάποιους πολιτικούς κύκλους, με στόχο να τους χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή