Συσπείρωση διεθνών θρησκευτικών ηγετών ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 01:16
UPD:01:17
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Ο Δαλάι Λάμα, ο Νοτιοαφρικάνος Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο Μεγάλος Ιμάμης του Πακιστάν Μαουλάνα Χαμπίρ Αζάντ είναι μεταξύ των 270 ηγετών που υπογράφουν τη διαθρησκευτική δήλωση.

A- A A+

Ηγέτες από όλες τις μεγάλες θρησκείες όλου του κόσμου αναμένεται να δηλώσουν από κοινού την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη την επόμενη Δευτέρα.

Ο Δαλάι Λάμα, ο Νοτιοαφρικάνος Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο Μεγάλος Ιμάμης του Πακιστάν Μαουλάνα Χαμπίρ Αζάντ είναι μεταξύ των 270 ηγετών που υπογράφουν τη διαθρησκευτική δήλωση.

Τονίζοντας την «ηθική ευθύνη» του κάθε ανθρώπου να φροντίσει τη Γη, η δήλωση θα παραδοθεί στον Μόγκενς Λύκετοφτ του ΟΗΕ σε μια συμβολική τελετή, προτού οι ηγέτες δεκάδων κρατών επικυρώσουν τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», αναφέρει η ανακοίνωση. «Εμείς, ως κοινότητες πίστης, αναγνωρίζουμε ότι οφείλουμε να ξεκινήσουμε μια μετάβαση μακριά από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και προς τις καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων. Πρέπει να αγωνιστούμε υπέρ εναλλακτικών λύσεων για την κουλτούρα του καταναλωτισμού, που είναι τόσο καταστροφική για τους εαυτούς μας και τον πλανήτη μας», καταλήγει η δήλωση, η οποία απευθύνει επίσης έκκληση για ταχεία δράση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και την επίτευξη του στόχου διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι τελικά μια κρίση καρδιάς», δήλωσε ο Ραντανάθ Σούαμι, της Διεθνούς Ένωσης για την Συνειδητοποίηση του Κρίσνα, ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Όσο περισσότερο αποσυνδεόμαστε ο ένας από τον άλλον και από το Θεό, τόσο περισσότερο αποσυνδεόμαστε από τη Γη. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή