Συμφωνία τεχνικών κλιμακίων έως την Παρασκευή επιδιώκει η κυβέρνηση

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 15:34
UPD:15:49
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ελπίζει η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά τη σύσκεψη για το θέμα στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά το Eurogroup της Παρασκευής είναι «μια σημαντική ευκαιρία για αποτίμηση της προόδου και καταγραφή της κατάστασης».

Πάντως ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι «Υπήρξε πρόοδος στην Ουάσιγκτον» και ότι ο στόχος των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα είναι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Στην Αθήνα η κ. Γεροβασίλη απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς και στην πρόταση για συμπληρωματικό πακέτο μέτρων σε περίπτωση που πέσουν έξω οι στόχοι του προγράμματος που αποφασίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ακολουθεί η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Με την φράση αυτή η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που δεν θα περιλαμβάνει πακέτο και τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Και όλα αυτά, όπως το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και ζητούν οι δανειστές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην τρέχουσα συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση «ελπίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα» σημειώνοντας παράλληλα πως το Βερολίνο «εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα τις προηγούμενες ημέρες με τη συνάντηση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» όπου συζητήθηκε η πρόταση για νέο πακέτο μέτρων επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ ότι ο κ. Τσκαλώτος, αμέσως μετά τη δεύτερη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο και ενημέρωσε τον προεδρικό οικονομικό σύμβουλο και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντουέλ Αντεγιέμο για την εξέλιξη των συζητήσεων στην έδρα του Ταμείου, εν όψει της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία, την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το «Εθνος», το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή «ίσως η επαφή αυτή αποδειχθεί πιο σημαντική απ' όλες όσες είχε ο Έλληνας υπουργός διότι ο Λευκός Οίκος είναι στη φάση που καθορίζει την ημερησία διάταξη της συνάντησης του προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Μέρκελ, στο Ανόβερο, την άλλη Κυριακή».

Τέλος, κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο naftemporiki.gr σημειώνει ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα έρθει στη Βουλή χωρίς όμως η κυβέρνηση να δεσμεύεται με το χρόνο που θα γίνει αυτό παρά τα δημοσιεύματα που το θέλουν να έρχεται την προσεχή Πέμπτη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή