Η Ενωμένη Ευρώπη χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 00:24
UPD:01:38

A- A A+

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο επικριτικοί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της απ’ ό,τι στο παρελθόν, ειδικά μετά τη δυσμενή για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έκβαση του γαλλικού και του ολλανδικού δημοψηφίσματος.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας κοινοτικής δημοσκόπησης, Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Κυρίαρχο πρόβλημα –και καθοριστικό για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στο σύνολο των κρατών-μελών- σύμφωνα με τους Ευρωπαίους (ποσοστό 50% των ερωτηθέντων) παραμένει η ανεργία. Συγκεκριμένα στην Ε.Ε. των «25» επιδείνωση της ανεργίας αναμένει το 42%, βελτίωση το 18% και στασιμότητα το 34% των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορα την ίδια την Ε.Ε., το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι «το να είσαι μέλος της Ε.Ε.» είναι «κάτι καλό», ποσοστό όμως που είναι μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο στα τέλη του 2004. Παράλληλα οι θετικές γνώμες για την εικόνα της Ε.Ε. εμφανίζονται επίσης μειωμένες –κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (ποσοστό 47% ). Αρνητική εικόνα για την Ε.Ε. έχει το 19% των ερωτηθέντων ενώ ουδετερη γνώμη έχει το 32%.

Ενδεικτική της αλλαγής στάσης των Ευρωπαίων έναντι της Ε.Ε. είναι εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς της Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Η Κομισιόν συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 46% των ευρωπαίων πολιτών, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Πτώση 5% διαπιστώνεται και στις θετικές γνώμες για το Ευρωκοινοβούλιο (ποσοστό 52%), την ώρα που οι αρνητικές γνώμες είναι αυξημένες κατά 5%, στο 31%.

Εξάλλου, η Ε.Ε. υποφέρει περισσότερο από ποτέ από δημοκρατικό έλλειμμα, καθώς το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η γνώμη του «δεν μετράει», έναντι 38% που θεωρεί ότι ακούγεται στα όργανα των Βρυξελλών.

«Έχουμε ανάγκη μίας νέας συναίνεσης για να μάθουμε σε τι χρησιμεύει η Ευρώπη και που οδεύει», τόνισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margot Wallström, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. «Πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητά μας να αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανθρώπων, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πιο δυνατή φωνή στα όργανα που τους εκπροσωπούν», συμπλήρωσε η κ. Wallstrom, αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι άραγε κάτι τέτοιο;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή