Τα συμπεράσματα από την Ουάσιγκτον και το «καυτό» πενθήμερο που ακολουθεί

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 12:58
UPD:12:59
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα πλην και τα συν των όσων διημείφθησαν το προηγούμενο τετραήμερο στην Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ  αξιολογούν στην κυβέρνηση εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, δύο είναι τα συμπεράσματα τα οποία μπορεί κανείς να εξάγει με βεβαιότητα από τη Σύνοδο του ΔΝΤ και τις δηλώσεις αξιωματούχων:

  • ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης
  • και ότι αναζητείται λύση προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ

Για το μεν πρώτο το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να τοποθετηθεί είτε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας –με ένα έκτακτο Εurogroup- (κάτι που άφησε να εννοηθεί ευθέως χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ) λέγοντας ότι «είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα».

Για το δεύτερο στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι δεν είναι εν γνώση τους το γερμανικό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας για δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν διαφανεί ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ με δήλωσή του στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι δεν έχει δει το εν λόγω σχέδιο και συνεπώς δεν μπορεί να το σχολιάσει.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι -όπως είδε το φως της δημοσιότητας- δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμβιβαστική λύση, από αυτές που αρέσκονται να καταφεύγουν στην Ε.Ε., προκειμένου να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα και να μην αμφισβητηθεί η συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου. Για την κυβέρνηση, λέει, στέλεχός της, «το ζητούμενο είναι ποια μέτρα θα περιλαμβάνονται σε αυτό», διότι κάποιες από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση ούτε και σε σχέδιο που είναι στον προθάλαμο».

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο τετραήμερο και το Εurogroup της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή